Trišalės tarybos posėdyje Ūkio ministerija pasipriešino atlyginimų kėlimui

autorius Solidarumas
tri bjaur kri

218 m. sausio 9 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko Trišalės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir jos pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas.

Buvo išklausytas pranešimas apie tai kaip panaudojamos Europos Sąjungos fondų lėšos bedarbių mokymui. Kitiems metams ketinama tam skirti 9.5 mln. eurų. Ministerijos atstovų duomenimis šie mokymai yra labai naudingi, nes dauguma bedarbių, kurie juos baigė, susirado darbą. Profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai pateikė savo pasiūlymus, kaip būtų galima šiuos mokymus padaryti dar geresniais. 

Vėliau buvo svarstomas naktinio darbo klausimas. Dalis darbuotojų norėtų dirbti naktimis ne 8 valandas, kaip tai riboja naujasis Darbo kodeksas, o 12 valandų, nes dėl jų darbo specifikos darbuotojams taip dirbti yra patogiau. Darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai tarėsi, kaip būtų galima išspręsti šį klausimą, nenuskriaudžiant darbuotojų. Nutarta pasitarus su savo orgagnizacijų nariais šį klausimą pabaigti svartyti kitame Trišalės tarybos posėdyje.

Tiek profesinės sąjungos, tiek darbdavių organizacijos pareiškė savo nusistebėjimą dėl iki šiol Vyriausybės nepateikto veiksmų plano Nacionaliniam susitarimui įgyvendinti. Jau vyksta trečias Trišalės tarybos posėdis, kai profesinės sąjungos ir darbdaviai pateikė savo pasiūlymus, tačiau nors buvo jau seniai žadama, Vyriausybė jo ir vėl nepateikė.

Daug ginčų sukėlė klausimas dėl darbdavių ir profesinių sąjungų pasiūlymo, kad viešuosius konkursus laimėtų ne tos įmonės, kurios moka savo darbuotojams mažiausius atlyginimus. Dabar galioja tvarka kuri remi tas įmones, kurios moka savo darbuotojams mažiausiai ir skatina kitas sekti jų pavyzdžiu, nes viešuosius pirkimus laimi tos įmonės, kurios už paslauga ir prekes siūlo mažiausią kainą. Profesinės sąjungos ir darbdaviai sutiko, kad viešuosius pirkimus laiminčių įmonių darbuotojų atlyginimai nebūtų mažesni nei tos šakos atlyginimų vidurkis.

Tačiau nors ši nuostata jau yra įtraukta į Nacionalinį susitarimą, kurį iškilmingai pasirašė Ministras Pirmininkas S.Skvernelis, Ūkio ministerijos Ūkio plėtros departamento direktorius Osvaldas Šmitas tam pasipriešino, sakydamas, kad tai sudarys nelygas galimybes dalyvauti Lietuvos viešuosiuose pirkimuose užsienio įmonėms, kurios gali paduoti į teismus Lietuvą, ir gali nukentėti profesionalumas. Buvo nutarta į kitą posėdį pakviesti Viešųjų pirkimų tarnybos atstovus ir išklausyti jų nuomonę.

Nutarta kitą Trišalės tarybos posėdį surengti vasario 13 d. ir kartu paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. 

tri bjaur bendr

tri bjaur

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?