Trišalės tarybos posėdis

autorius Ričardas

2022 m. lapkričio 22 d. įvyko Lietuvos trišalės tarybos posėdis, kuriam pirmininkavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas.

Pirmiausia buvo išklausytas Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės pasiūlymas keisti Darbo kodekso 248 straipsnį, papildant jį tokia nuostata: „ Mobilizacijos, nepaprastosios, karo padėties ar ekstremalios situacijos atveju, kai streikai turi ar gali turėti tiesioginę įtaką šioms aplinkybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministras po konsultacijų su Lietuvos Respublikos Trišale taryba gali atidėti streiką ne ilgesniam kaip bendram trijų mėnesių laikotarpiui“.

Lietuvai vienintelei iš Europos Sąjungos valstybių paskelbus nepaprastąją padėtį dėl Rusijos agresijos Ukrainoje buvo apribota Lietuvos Konstitucijoje numatyta piliečių teisė streikuoti. Tuo pasinaudojo UAB „Vilniaus viešasis transportas“ ir AB „Achema“ vadovai ir pradėjo pažeidinėti darbuotojų teises, žinodami, kad šie nebegali streikuoti.

Darbdavių atstovai iš esmės neprieštaravo pasiūlymui, nes nepaprastoji padėtis dabar yra įvesta tik Lietuvos pasienyje. Vis tik nutarta šį klausimą dar kartą apsvarstyti neeiliniame Trišalės tarybos posėdyje, kuris įvyks 2022 m. gruodžio 29 dieną.

Po to buvo svarstytas Seimo narių Tomo Tomilino ir Algirdo Syso pasiūlymas kiekvienais metais indeksuoti dienpinigių dydį, nes, pasak jų, dabar dienpinigių  dydį Vyriausybė peržiūri tik kas penkeri metai.

Trišalė taryba nutarė šį klausimą dar kartą apsvarstyti Trišalės tarybos darbo santykių komisijoje.

Pernai Lietuvos Aukščiausiasis teismas, tirdamas bylą dėl alimentų nemokėjimo, priėmė sprendimą įskaičiuoti į pajamas ir darbuotojo gaunamus priedus už nekilnojamojo pobūdžio darbą, nes teismas pripažino, kad tai nėra kompensacinė priemoka darbuotojui, o – dalis jo pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė pasiūlymą Trišalėje taryboje apsvarstyti kokiu dydžiu apibrėžti tą dienpinigių dalį, kuri būtų laikoma darbuotojų pajamų dalimi, nes nuo kitų metų liepos vykdant Aukščiausio teismo sprendimą būtina šį kausimą reglamentuoti įstatymais.

Trišalė taryba nutarė šį klausimą dar apsvarstyti Trišalės tarybos darbo santykių komisijoje.

Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė pateikė padėtį Lietuvos darbo rinkoje ir galimus jos pokyčius.

Ji džiaugėsi, kad Lietuvoje nedarbas yra mažesnis nei buvo prieš pandemiją ir mažėja sparčiausiai Europos Sąjungoje, nors kaimyninėje Lenkijoje jis yra dvigubai mažesnis nei Lietuvoje. Tiesa, ji įspėjo, kad Lietuvoje nedarbas ateityje truputį išaugs ir sieks apie 7 proc.

Užimtumo tarnybos direktorė džiaugėsi sėkmingu karo pabėgėlių iš Ukrainos įdarbinimu. Pasak jos, buvo įdarbinti apie 24 800 ukrainiečių, iš kurių dabar dirba apie 19 700 asmenys. Ji pareiškė, kad ypač džiaugiasi vienos ukrainietės chirurgės įdarbinimu Lietuvos ligoninėje, nors Ukrainoje dėl gydytojų trūkumo nesulaukę medicininės pagalbos kiekvieną dieną miršta šimtai sužeistų karių ir civilių gyventojų.

Į dienotvarkę įtrauktas Valstybės tarnybos įstatymas nebuvo svarstomas, nes Vyriausybė pateikė Seimui jau trečią šio įstatymo variantą, todėl buvo nutarta, kad Trišalė tarybą jį apsvarstys po Seime pateiktų pataisymų.

Kitas trišalės tarybos posėdis įvyks 2022 m. gruodžio 20 d.