Viešieji pirkimai turi skatinti socialinį dialogą

autorius Ričardas

2024 m. spalio 5 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” koordinacinė taryba priėmė nutarimą dėl viešųjų pirkimų, kurie turėtų skatinti socialinį dialogą, o įmonės, turinčios kolektyvines sutartis, turėtų pirmenybę juos laimėti.

Skaityti žemiau.

J. E. LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei

LR Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei -Nielsen

REZOLIUCIJA DĖL VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ

Lietuvos valstybė skiria dideles lėšas viešiesiems pirkimams, kuriuos vykdant sukuriama daug darbo vietų. Deja, šiuo metu Viešųjų pirkimų konkursuose vyraujantys tik žemiausios kainos ir kokybės reikalavimai yra neteisingi tiek darbuotojų, tiek sąžiningo ir socialiai atsakingo verslo, tiek valstybės pajamų atžvilgiu.

Tokia tvarka skatina viešuosiuose konkursuose dalyvaujančias įmones mažinti savo paslaugų ir prekių kainą darbuotojų darbo užmokesčio ir darbo saugos sąskaita, o valstybė nuo mažesnių atlyginimų surenka mažiau tiesioginių ir netiesioginių mokesčių.

Didžiausias žemyne profesinių sąjungų susivienijimas –  Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) ragina keisti šią neteisingą viešųjų pirkimų nuostatą ir 2024 m. spalio 1 d. Briuselyje surengė demonstraciją, reikalaujančią, kad ne tik kainos ir kokybės, bet ir socialiniai, aplinkosauginiai ir „žalieji“ kriterijai būtų svarbūs nustatant viešųjų pirkimų nugalėtojus.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ koordinacinė taryba, palaiko Europos profesinių sąjungų reikalavimus ir ragina Lietuvos Vyriausybę ir Seimą keisti Viešųjų pirkimų įstatymą.

Valstybės vykdomi viešieji pirkimai turi padėti spręsti strateginius valstybės tikslus, kovojant su klimato kaita, mažinant socialinę atskirtį ir pn.

Svarbu, kad Lietuvos valstybinės institucijos bendradarbiautų su profesinėmis sąjungomis,  kad būtų atnaujinta 2014 m. ES Direktyva dėl viešųjų pirkimų ir peržiūrėti jų kriterijai. 

Įmonės, kuriose vyksta europinis socialinis dialogas, kurios rūpinasi savo darbuotojais t. y. turi sudariusios kolektyvines sutartis, privalo turėti pirmenybę Viešųjų pirkimų konkursuose. Tokiu būdu bus lengvinamas ES Direktyvos dėl minimalios algos reikalavimo, kad kolektyvinės sutartys aprėptų iki 80 proc. visų darbuotojų, įgyvendinimas.

Socialiniai kriterijai turėtų būti ne rekomendacinio, bet privalomojo pobūdžio.

Būtina sugriežtinti apribojimus dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose įmonėms, kuriose yra darbo santykių pažeidimų.

Viešųjų pirkimų tarnyba prie LR Vyriausybės turėtų stiprinti bendradarbiavimą su profesinėmis sąjungomis ir verslo organizacijomis bei skatinti verslo organizacijas prisidėti prie socialinių klausimų sprendimo, vykdant viešuosius pirkimus.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Palikti komentarą