Minimali alga Lietuvoje turi atitikti ES direktyvą!

autorius Ričardas

2024 m. spalio 5 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” koordinacinė taryba priėmė nutarimą dėl Minimalios mėnesinės algos perskaičiavimo, atsižvelgiant į įsigaliojusią ES Direktyvą dėl minimalios algos.

Skaityti žemiau.

LR Socialinių reikalų ir darbo ministrui Vytautui Šilinskui

Kopija: J.E. LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

DĖL MMA PASKAIČIAVIMO FORMULĖS KEITIMO

Europos Sąjungos (ES) mastu priėmus ES direktyvą dėl Minimalios mėnesinės algos (MMA) visos ES valstybės turi peržiūrėti savo MMA nustatymo tvarką, kad ji atitiktų šios direktyvos reikalavimus.

ES Direktyvos dėl MMA 21 straipsnyje yra nurodyta, kad MMA turi būti deramas t. y. „minimalusis darbo užmokestis laikomas deramu, jeigu jis yra teisingas atsižvelgiant į darbo užmokesčio pasiskirstymą šalyje ir užtikrina orų gyvenimo lygį“.

Šiuo metu Lietuvos MMA negali užtikrinti oraus gyvenimo lygio, nes  pagal dabartinę MMA nustatymo formulę ji yra nedaug didesnė už Lietuvos skurdo rizikos ribą, o metų gale augant šalies VDU ir kainoms, ji dar labiau nukrenta arčiau skurdo rizikos ribos arba ją pasiekia.

ES Direktyvoje dėl MMA nurodoma, kad MMA turėtų būti susieta su tokiais rodikliais, kaip „pavyzdžiui, 60 proc. bruto darbo užmokesčio medianos ir 50 proc. bruto vidutinio darbo užmokesčio (VDU)“.

Lietuvos darbo kodekso 139 straipsnis nurodo, kad darbo užmokestis yra visos darbuotojo per mėnesį gautos pajamos, įskaitant ir visus prie bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio darbuotojui mokamus priedus, priemokas ir premijas.

Dabartinė MMA apskaičiavimo formulė Lietuvoje, nustato MMA dydį ne pagal VDU dydį, kuris yra nustatytas Lietuvos Darbo kodekse, o be priedų, t. y.  nuo apie 7 proc. mažesnio šalies Vidutinio darbo užmokesčio, todėl neatitinka ES Direktyvos dėl MMA kriterijų.

Raginame keisti dabartinę MMA apskaičiavimo formulę, skaičiuojant VDU su priedais, kaip tai yra numatyta Lietuvos Darbo kodekse.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Palikti komentarą