Tarptautinės Oraus darbo dienos reikalavimai

autorius Ričardas

Kiekvienų metų spalio 7 -ąją viso pasaulio profesinės sąjungos mini tarptautinę Oraus darbo dieną ir kelia opiausias darbuotojų problemas, kurios trukdo įgyvendinti jų teisę į orų darbą.

2024 m. spalio 5 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” koordinacinė taryba patvirtino rezoliuciją, skirtą Oraus darbo dienai paminėti, kuri buvo išsiųsta Lietuvos valdžiai.

Skaityti žemiau.

J. E. LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei

LR Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei -Nielsen

TARPTAUTINĖS ORAUS DARBO DIENOS REIKALAVIMAI

Spalio 7 -ają visos pasaulio profesinės sąjungos mini Tarptautinę Oraus darbo dieną, kurią 2007 m. paskelbė Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC).

Orus darbas yra toks, kai darbuotojas dirba darbą, atitinkantį jo kvalifikaciją, išsilavinimą, leidžiantį atskleisti jo asmeninius sugebėjimus, jis gerai ir saugiai jaučiasi darbo vietoje, noriai eina į darbą ir uždirba atlyginimąkuris leidžia jam oriai gyventi, nepažeidžiant šeimyninių bei darbo įsipareigojimų pusiausvyros.

Ar taip yra Lietuvoje?

Pastaraisiais metais į biudžetą yra surenkamos rekordinės pajamos, kokių Lietuvos istorijoje niekada nebuvo.

Finansų ministerijos duomenimis, Lietuvos valstybės ir savivaldybių biudžetai per pirmą šių metų pusmetį surinko tiek lėšų kiek per visus 2020 metus, o pelno mokesčio buvo sumokėta daugiau dvigubai daugiau. Tačiau Sodros duomenimis, net 3 iš 10 Lietuvos darbuotojų pajamos per šiuos metus nesikeitė arba net sumažėjo.

Šiuo metu teigiama, kad atlyginimai Lietuvoje sparčiai auga, tačiau kodėl tuomet trūksta mokytojų, medikų, socialinių darbuotojų, valstybės tarnyboje pusė konkursų į laisvas darbo vietas neįvyksta, nes neatsiranda nei vieno kandidato?

Tai rodo, kad darbo užmokestis didinamas per mažai arba darbo sąlygos darbuotojams yra nepatrauklios.

Sukurti sąlygas oriam darbui gali tik socialinis dialogas su darbuotojų atstovėmis profesinėmis sąjungomis.

LIETUVOS PROFESINĖS SĄJUNGOS „SOLIDARUMAS“ REIKALAVIMAI

Stiprinti profesinių sąjungų vadovų apsaugą.  Profesinės sąjungos renkamų organų narius atleisti iš darbo arba pakeisti jų darbo sąlygas turi būti galima tik gavus profesinės sąjungos sutikimą.

Valstybiniu lygiu skatinti kolektyvines derybas ir kolektyvinių sutarčių sudarymą, nes socialinis dialogas yra geriausia priemonė užtikrinanti ne tik orų darbą ir patrauklias darbo sąlygas, bet sėkmingą įstaigos ar įmonės darbą.

Suteikti pirmenybę viešųjų pirkimų konkursus laimėti socialiai atsakingoms įmonėms, kurios rūpinasi savo darbuotojais ir yra sudariusios kolektyvines sutartis. Neteisinga, kai valstybės finansuojamus viešuosius konkursus laimi įmonės, kurios pasiūlo mažiausią kainą, taupydamos lėšas oriam darbuotojų darbo užmokesčiui ir saugioms darbo sąlygoms sudaryti.

Liberalizuoti streikų organizavimą, nes dabartinis streikų reglamentavimas daro gėdą demokratinei Lietuvos valstybei ir ES narei, kadangi beveik nesiskiria nuo esančio nedemokratinėje Baltarusijoje. Piktavalis vadovas gali ilgai pažeidinėti kolektyvinę sutartį, žinodamas tik po dvejų metų bylinėjimosi Lietuvos teismai leis dėl kolektyvinės sutarties pažeidimo surengti streiką.

Susieti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu ir peržiūrėti juos kiekvienais metais.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Palikti komentarą