Aptartos teisėsaugos darbuotojų problemos ir jų sprendimo būdai

autorius Ričardas

2024 m. rugsėjo 27 d. įvyko Kauno apskrities policijos ir kitų teisėsaugos darbuotojų profesinės sąjungos atstovų bei jos pirmininkės Genovaitės Mackevičienės susitikimas su UAB „Kauno autobusai” darbuotojų profesinės sąjungos pirmininku Broniumi Bučeliu, kuris yra iškeltas kandidatu į Seimą nuo Lietuvos valstiečių – žaliųjų sąjungos.

Susitikimo metu aptarta teisėsaugos darbuotojų padėtis, kuri nedžiugina: darbuotojai skundžiasi dideliais darbo krūviais, kurie atsiranda dėl darbuotojų trūkumo, ne itin geromis darbo sąlygomis (ypač ne miesto darbuotojams), nepakankamu atlyginimu. Liūdniausia yra tai, kad policijos darbuotojų profesija nebeteko prestižo.

„Darbas labai atsakingas, kupinas rizikos ir pavojaus gyvybei, bet šios specialybės darbuotojai tikrai per mažai vertinami. Kad išmaitintų šeimas ir galėtų mokėti paskolas, jiems dirbti policijoje nepakanka, dauguma ieško papildomo darbo” – dalinosi profesinės sąjungos vadovė.

Policininkų profesinės sąjungos atstovai teigė susiduriantys su augančiu tarp gyventojų smurtu artimoje aplinkoje, naujųjų rūšių nusikaltimais, tokiais kaip sukčiavimas internete. Jie mato didelę saugumo riziką dėl atvykstančių migrantų.

Teisėsaugos darbuotojų atstovai (kalėjimo darbuotojai) taip pat skundėsi blogomis darbo sąlygomis, prasta institucine vidine kultūra ir, be abejo, mažais atlyginimais.

„Kalinių prižiūrėtojas Pravieniškių kalėjime gauna vos didesnį nei minimumas atlyginimą. Jo darbo sąlygos tragiškos, didelė nervinė įtampa, o vertinamas panašiai kaip valytojas,” – apgailestavo vienas iš kalėjimo darbuotojų.

Šiuo metu Pravieniškėse trūksta net 40 proc. darbuotojų. 

Pasak pareigūnų, įkalinimo bausmė nepadeda pažeidėjams pasitaisyti ir apie 68 proc. nuteistųjų išleisti į laivę vėl sugrįžta į bausmės atlikimo vietą už naujus nusikaltimus.

Kolegos Norvegijoje stebisi, kodėl mūsų valstybę šioje srityje lydi tokia nesėkmė. Per paskutinius ketverius metus vadžiai nepavyko palengvinti pareigūnų darbo, atlyginimai išliko maži, o profesijos prestižas dar labiau krito.

Ar už mūsų visų saugumą atsakingi žmonės neturėtų tapti valstybės prioritetu? Situaciją būtina ne tik girdėti, bet ir keisti!

B. Bučelis padėkojo profesinių sąjungų atstovams už atskleistą tikrą, o ne pagražintą teisėsaugos darbuotojų darbo padėtį, ir pasiūlymus kaip ją reikėtų gerinti, kuriuos jis imtųsi įgyvendinti, jei bus išrinktas į Seimą.

Nuotraukos viduryje Kauno apskrities policijos ir kitų teisėsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Genovaitė Mackevičiene.

Neatlyginama politinė reklama

Palikti komentarą