Apskritas stalas: „Kolektyvinių sutarčių sudarymas, keitimas. Darbo užmokesčio sistemos kūrimas ir įgyvendinimas“.

autorius Darius

2024 m. rugsėjo 20 d. Socialinio draudimo darbuotojų profesinės sąjungos aktyvas kartu su socialiniais partneriais, susirinko į apskritojo stalo diskusiją – seminarą „Kolektyvinių sutarčių sudarymas, keitimas. Darbo užmokesčio sistemos kūrimas ir įgyvendinimas“. Dalyvius ir pranešėjus pasveikino Socialinio draudimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vincas Kunca. Pasidžiaugęs gausiu kolegų būriu pristatė seminaro dalyviams Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkę Kristiną Krupavičienę, kuri šiltais  žodžiais pasidžiaugė tiek Sodros institucinėmis funkcijomis, jos svarba kiekvieno žmogaus gyvenime, tiek Socialinio draudimo darbuotojų profesinės sąjungos kaip partnerio indėliu į bendrą profesinių sąjungų veiklą.  

Pirmąjį pranešimą seminaro dalyviams pristatė Vita Baliukevičienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės grupės vadovė. Ji kalbėjo apie darbo užmokesčio sistemų kūrimą, supažindino su naujausiais teisės aktais, reglamentuojančiais šį procesą, pagyrė Sodros šakos kolektyvinėje sutartyje inkorporuotą darbo užmokesčio sistemą, kaip novatorišką  ir atitinkančią visus reikalavimus. V. Baliukevičienė taip pat nurodė ir ateities gaires bei darbus, kuriuos reikia atlikti tiek darbdaviams, tiek ir darbuotojų atstovams 2026 m. – įsigaliojus Darbo užmokesčio skaidrumo direktyvai (PAY GAP).

Kitą pranešimą pateikė Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktorius Kęstutis Čereška. Nors pristatymas „Fondo administravimo įstaigų 2024 m. darbo užmokesčio kėlimo poreikis ir galimybės” buvo trumpas, bet labai informatyvus, sukėlęs audringas diskusijas. K. Čereška skaičių pagalba paaiškino, koks Fondo administravimo įstaigų darbuotojų darbo užmokestis, kaip mūsų atlyginimai atrodo Lietuvos mastu ir kiek pinigine bei procentine išraiška, mums išmokama priemokų. Direktoriaus vizija – nuolat tobulėjanti Sodra su laimingais ir patenkintais darbuotojais, turinčiais didesnį fiksuotą atlyginimą, o ne galimybė kartas nuo karto gauti priemoką už papildomus darbus ar kolegų pavadavimą. Profsąjungos atstovai pateikė savo narių nuogąstavimus dėl galimos neteisybės vertinant darbuotojus tiek neelinio, tiek ir eilinio kasmetinio vertinimo metu, dėl galimo per didelio darbo krūvio pavaduojant kolegas, dėl darbuotojų, turinčių ilgametę patirtį Sodros sistemoje situacijos, kai jiems algos koeficientas nėra didinamas, nes į jų gaunamą darbo užmokestį įskaičiuojamas priedas už stažą valstybės tarnybai. Socialiniai partneriai konstruktyviai diskutavo ir viliamės, kad išgirdo vieni kitus.     

Kito pranešimo tikslas – supažindinti darbuotojus apie būsimus šakos kolektyvinės sutarties pakeitimus, dėl kurių socialiniai partneriai dar derėsis. Gražina Muzikaitė, Sodros valdybos Personalo valdymo skyriaus patarėja  glaustai ir aiškiai išdėstė, ką turėtume keisti savo pagrindiniame susitarime, nes keičiasi teisės aktai, didėja minimali alga. G. Mizikaitė taip pat pristatė aktualiausias Viešojo valdymo agentūros rekomendacijos dėl darbo užmokesčio sistemos keitimo.

Seminarą baigėme labai gražia nata. K. Krupavičienė su lengva, bet nostalgiška ironija prisiminė profesinių  sąjungų kūrimosi ir gyvenimo peripetijas pirmaisiais šalies nepriklausomybės metais. Šiais metais Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas”, kurios nariais yra ir Socialinio draudimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai, švenčia labai gražų jubiliejų – 35-ąsias įkūrimo metines! Pirmininkė linkėjo mums visiems būti laimingais, džiaugtis savo prasmingu darbu, kiekviena nuostabia diena ir apdovanojo didelį būrį Socialinio draudimo darbuotojų profesinės sąjungos narių už profesinės sąjungos „Solidarumas” stiprinimą, darbuotojų teisių gynimą ir socialinio dialogo plėtojimą.

Apie sudėtingą  devyniasdešimtųjų laikotarpį labai įdomiai  ir įtraukiai papasakojo ir mūsų  pirmininkas V. Kunca. Pasidžiaugė socialinių partnerių bendryste, kam su entuziazmu pritarė ir K. Čereška.  Dalyviai vienbalsiai balsavo, kad vykęs seminaras buvo ne tik informatyvus, bet ir geras komandos stiprinimo būdo pavyzdys.

Seminaras organizuotas, įgyvendinant projektą „Vystyti socialinį dialogą, siekiant kurti kokybiškas darbo vietas ir didinti konkurencingumą“ . Projekto kodas Nr. 07-022-P-0001.

Projekto laikotarpis – 2024-04-16–2027-10-31 Projektą įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su partneriais – Lietuvos darbdavių konfederacija, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos profesine sąjunga „Solidarumas“ ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija.

Palikti komentarą