Saugių darbo sąlygų užtikrinimas – svarbus profesinių sąjungų veiklos prioritetas

autorius Ričardas

Lietuvos teisėtvarkos įstaigų profesinė sąjunga „Solidarumas” (toliau – Profesinė sąjunga) savo gretose vienijanti pareigūnus, atliekančius tarnybą įkalinimo įstaigose, išreiškia pritarimą Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos keliamai problemai dėl saugių darbo sąlygų, t. y dėl pasikartojančių nuteistųjų išpuolių prieš pataisos pareigūnus.

Pažymėtina, jog Profesinė sąjunga savo veikloje vienu iš prioritetų laiko – saugių darbo sąlygų užtikrinimą darbuotojams. Lietuvos profesinių sąjungų įstatymas suteikia profesinėms sąjungoms ir jurisdikcines teises, pagal kurias jos gali kontroliuoti, kaip vykdomi norminiai darbo teisės aktai. Konstitucinis Teismas savo 1999 m. sausio 14 d. nutarime pabrėžė, kad kontrolė yra svarbus profesinių sąjungų veiklos būdas. Manome, jog pamiršome šį svarbų kontrolės mechanizmą ir daugiau dėmesio skyrėme kitų problemų sprendimui.

Norime atkreipti dėmesį, jog artimiausiu metu prasidės derybos dėl naujos Bausmių vykdymo šakos kolektyvinės sutarties. Profesinė sąjunga, kaip viena iš kolektyvinės sutarties šalių, siūlys į kolektyvinę sutartį įtraukti priemones, kurios užtikrintų darbuotojams saugias darbo sąlygas, o tuo pačiu ir kontrolės mechanizmus, kad tokie išpuoliai prieš pareigūnus būtų išvengiami.

Įgyvendinant kontrolės funkcijas siūlysime, kad darbdavys, priimdamas teisiškai įpareigojančius sprendimus darbuotojų atžvilgiu, nepažeistų pastarųjų profesinių, ekonominių ar socialinių teisių bei interesų. Pažymėtina, jog darbdavys privalo vykdyti įstatymų normų reikalavimus dėl darbuotojų darbo ir ekonominių bei socialinių sąlygų.

Sprendžiant pareigūnų pritraukimą tarnybai įkalinimo įstaigose labai aktualus klausimas yra ne tik darbo užmokestis, bet ir saugios darbo sąlygos. Todėl į šios problemos sprendimą turi įsitraukti visos profesinės sąjungos savo gretose jungiančios įkalinimo įstaigų pareigūnus. Tai ne vienadienė problema, ji reikalauja nuolatinio dėmesio.

Profesinės sąjungos turi visa apimtimi naudotis savo funkcinėmis teisėmis, tiesiogiai susijusiomis su profesinių sąjungų paskirtimi ir veiklos tikslais. Funkcines teises profesinės sąjungos įgyja atlikdamos pagrindinę savo misiją – atstovaudamos savo narių ir kitų darbuotojų ekonominėms, socialinėms bei profesinėms teisėms ir teisėtiems interesams, taip pat juos gindamos.

Saugių darbo sąlygų užtikrinimas – svarbus profesinių sąjungų veiklos prioritetas.

Lietuvos teisėtvarkos įstaigų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Genovaitė Mackevičienė

Palikti komentarą