ETUC įvertino naujos ES komisijos pirmininkės programą

autorius Ričardas

Europos profesinės sąjungos ragina naujai išrinktą Europos komisijos vadovę Urzulią fon der Liajen ( Ursula von der Leyen) kuo greičiau savo pažadus darbuotojams paversti direktyvomis su joms skiriamu pakankamu finansavimu tam, kad jie būtų įgyvendinti.

U. fon der Liajen paskelbtose politinėse gairėse yra šie pažadai, kuriuos profesinės sąjungos palaiko: 

1. „Kokybiškų darbo vietų planas“, kuris „rems sąžiningą atlyginimą, geras darbo sąlygas…, ypač padidindamas kolektyvinių derybų aprėptį“.

2. „Iniciatyvos, nagrinėjančios, kaip skaitmenizavimas veikia darbo pasaulį, pradedant dirbtinio intelekto valdymu ir baigiant nuotoliniu darbu.“

3. „Turime užtikrinti teisingą perėjimą visiems. […] Sudarydami kitą ES ilgalaikį biudžetą mes žymiai padidinsime savo finansavimą teisingam („žaliąjam“ ir skaitmeniniam) perėjimui.

4. „Paskirsiu Komisijos narį, kurio pareigos apims būsto klausimus, ir pirmą kartą Europos istorijoje pateiksiu įperkamo būsto planą“.

5. Pramonės politika kokybiškoms darbo vietoms kurti.

6. Viešųjų pirkimų direktyvos peržiūra.

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) ragino imtis šių iniciatyvų.

ETUC generalinė sekretorė Ester Lynč (Esther Lynch) komentuodama šiuos pažadus sakė: „Siekiame susitikimo, kad aptartume ir gautume aiškumo, kaip šie pažadėti pasiūlymai bus įgyvendinti praktiškai. […] Europai reikia skubiai nutraukti ekonominio nesaugumo sprogimą, dėl kurio milijonai darbuotojų prarado orų gyvenimą, ir tai paskatino kraštutinių dešiniųjų iškilimą Europos Parlamento rinkimuose“. 

Pasak jos, U. fon der Liajen politinėse gairėse yra pateikiami keli vertingi pasiūlymai, kaip spręsti ekonominio nesaugumo problemą. Pavyzdžiui, didinti kolektyvinių derybų aprėptį, siekiant užtikrinti, kad daugiau darbuotojų uždirbtų deramą atlyginimą ir pradėti ES mastu precedento neturinčius veiksmus dėl įperkamo būsto.

„Tinkamas finansavimas ir teisingo perėjimo darbo pasaulyje direktyva taip pat būtų veiksmingas būdas baimes dėl žaliųjų ir skaitmeninių transformacijų paversti į kokybiškas naujas darbo vietas.

Žodžių neužtenka ir dirbantiems žmonėms reikia konkrečių įpareigojančių veiksmų. Vienas iš būdų paskatinti kolektyvines derybas būtų viešųjų pirkimų direktyvos peržiūrėjimas, įtraukiant į ją sąlygą, kad viešuosiuose pirkimuose  gali dalyvauti tik darbdaviai, kurie yra sudarę kolektyvines sutartis.

Šios priemonės sustiprins darbuotojų viltis, kad laukia geresni laikai – U. fon der Liajen dabar neturi jų nuvilti. Todėl tam, kad šie pažadai taptų tikrove, raginu ją panaudoti specialias direktyvas, paremtas reikiamu finansavimu,“- sakė E. Lynč.

Tačiau ETUC vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad yra grėsmė, kad teigiamoms socialinėms priemonėms gali pakenkti U. fon der Liajen programoje esantys pasiūlymai dėl reguliavimo panaikinimo, kurie padidintų ekonominį nestabilumą ir paverstų ES socialinę rinkos ekonomiką artimesne JAV modelio „laimėtojas ims viską“ kapitalizmui.

„Reikia papildomų svarbių priemonių, kad iš tikrųjų būtų sudarytas sąžiningas susitarimas dėl darbuotojų. Tačiau jų trūksta gairėse. Pavyzdžiui, dėl sąžiningo apmokestinimo ir užtikrinant, kad būtų gerbiamos darbuotojų teisės sudarant subrangos ir tarpininkavimo sutartis,“ – teigia ETUC generalinė sekretorė E. Lynč.

Šaltinis: Social promises must be turned into directives | ETUC