Garantinis fondas turi būti lengviau prieinamas

autorius Darius

Vis dažniau girdime apie įmones, kurios dėl įvairių priežasčių patiria finansinių sunkumų ir yra priverstos nutraukti savo veiklą. Tokiais atvejais ypač pažeidžiami tampa darbuotojai, kurie netenka darbo ir dažnai negauna privalomų išmokų. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ atkreipia dėmesį į tai, kad darbuotojai, susidūrę su darbdavio nemokumu, susiduria su dideliais sunkumais bandydami atgauti priklausančias išmokas iš Garantinio fondo. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ raštu kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją dėl šios problemos ir pradėjo konsultacijas kartu ieškodami sprendimo.

,,Darbuotojų apsauga bankrutuojant darbdaviui yra labai svarbus klausimas. „Solidarumas“ aktyviai siekia, kad darbuotojai galėtų lengviau atgauti priklausančias išmokas. Tikimasi, kad valstybės institucijos imsis veiksmų ir supaprastins procedūras, taip pat išplės profesinių sąjungų įgaliojimus”, – tvirtina Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas.

Mūsų matymu yra kelios pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria darbuotojai, bandydami atgauti išmokas iš Garantinio fondo:

  • Sudėtingos procedūros: Norėdami gauti kompensaciją, darbuotojai privalo atlikti keletą veiksmų, įskaitant kreipimąsi į Sodrą ir nemokumo administratorių. Šios procedūros yra ilgos ir reikalauja specifinių žinių.
  • Kalbinis barjeras: Ne visi darbuotojai moka valstybinę kalbą, todėl susiduria su papildomomis sunkumais bandydami suprasti dokumentus ir bendrauti su valstybės institucijomis.
  • Teisinės žinios: Dauguma darbuotojų neturi pakankamai teisinių žinių, kad galėtų savarankiškai parengti ir pateikti reikiamus dokumentus.
  • Profesinių sąjungų įgaliojimų ribotumas: Nors profesinės sąjungos turėtų atstovauti savo narių interesams, esami teisės aktai riboja jų galimybes veiksmingai tai atlikti.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ siūlomi sprendimai, kurie padėtų pagerinti situaciją:

  • Supaprastinti procedūras: Procedūros, susijusios su išmokų gavimu iš Garantinio fondo, turėtų būti supaprastintos ir padarytos aiškesnės.
  • Išplėsti profesinių sąjungų įgaliojimus: Profesinės sąjungos turėtų turėti daugiau įgaliojimų atstovauti savo nariams ir padėti jiems gauti priklausančias išmokas.
  • Suteikti daugiau informacijos: Darbuotojai turėtų gauti daugiau informacijos apie savo teises ir galimybes, kai darbdavys tampa nemokus.