Trišalėje taryboje ginčai dėl galimybės pasitraukti iš privačių pensijų fondų

autorius Ričardas

2024 m. rugpjūčio 20 d. įvyko nuotolinis Trišalės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir jos pavaduotojai Rimtautas Ramanauskas bei Ričardas Garuolis.

Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas pateikė „Naujos kartos Lietuva“ plano įgyvendinimo pristatymą. Profesinių sąjungų atstovai pareiškė susirūpinimą, kad šis gražus planas gali likti neįgyvendintas, nes Europos komisija jau stabdo jam lėšų skyrimą, kadangi Lietuva nevykdo svarbiausio jos reikalavimo – įgyvendinti valstybės pajamas didinančią ir socialinę nelygybę mažinančią mokesčių reformą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė pateikė šiuo metu Europos Sąjungos lygiu svarstomą Europos parlamento ir tarybos direktyvą dėl stažuotojų darbo sąlygų pagerinimo, kuri sumažintų piktnaudžiavimus, kai dangstantis stažuotėmis darbuotojai priverčiami dirbti blogesnėmis sąlygomis.

Apie Europos darbo institucijos (ELA) veiklą ir Lietuvos dalyvavimas joje papasakojo ELA nacionalinė ryšių palaikymo pareigūnė Lietuvai Airinė Dobužinskienė.

K. Krupavičienė paragino kuo greičiau užkirsti kelią darbuotojų iš trečiųjų šalių išnaudojimui, kai atvykę per kitas ES šalis į Lietuvą jie yra priverčiami arba dirbti blogesnėmis sąlygomis nei vietiniai darbuotojai, arba likti be darbo ir pastogės svetimoje jiems šalyje, o profesinės sąjungos tokiu negali jų apginti, nes jų darbo vieta ir darbdavys nurodomi esantys ne Lietuvoje.

A. Dabužinskienė atsakė, kad ELA žino šią problemą ir svarsto būdus kaip ją spręsti, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Jelena Polijančuk atsakė, kad tai, jog Lietuvoje dirbantis darbuotojas yra įdarbintas kitoje šalyje, netrukdo Lietuvos profesinei sąjungai jį ginti.

Vėliau buvo aptarti pasiūlymai dėl Darbo ginčų komisijų veiklos reformos, kad būtų skatinama narystė profesinėse sąjungose ir darbdavių organizacijose.

Daugiausiai buvo diskutuota dėl atvejų kada būtų galima su savo įdėtomis lėšomis išeiti antrosios pensijų kaupimo pakopos, t.y. iš privačių pensijų fondų.

Ministro Vytauto Šilinsko pasiūlymus palengvinti dabar galiojančius draudimus išeiti iš šių fondų su savo lėšomis profesinių sąjungų atstovai palaikė nepakankamais.

K. Krupavičienė abejojo privačių pensijų fondų patikimumu, kai jos valdytojai yra pagauti pralošinėjantys fondų pinigus kazino, ir privačių pensijų fondų valdomų lėšų panaudojimo skaidrumu. Ji klausė kodėl valstybė skiria iš visų mokesčių mokėtojų surinktas lėšas asmenims, kurie dalyvauja antros pensijų kaupimo pakopos sistemoje, o asmenims, kurie joje nedalyvauja, tokių pačių lėšų jų Sodros pensijoms didinti valstybė neskiria.

R. Garuolis paneigė darbdavių atstovų teiginius, kad Lietuvos gyventojai nemoka taupyti, nes lyginant su kitomis Europos valstybėmis Lietuvos gyventojai yra vieni iš mažiausiai prasiskolinusių. Jei, pasak darbdavių atstovų, privatūs pensijų fondai yra tokie naudingi gyventojams kodėl tuomet reikia sudaryti apribojimus gyventojams iš jų išeiti. Jis klausė darbdavių ar jie sutiktų, kad bankai neleistų jiems iš savo sąskaitos pasiimti pinigų, jei bankams pasirodytų, kad priežastis juos pasiimti yra nerimta.

Ministras V. Šilinskas atskleidė, kad reikėtų lengvinti gyventojų galimybes pasitraukti iš privačių pensijų fondų. Jo nuomone, tai galima daryti dar šio Seimo kadencijos metu, paliekant galimybes šiuos palengvinimus praplėsti naujam Seimui, arba nieko nedaryti ir laukti, kad šį klausimą po rinkimų spręstų jau kitas Seimas. Tačiau ministras prisipažino, kad jam socialinių partnerių nuomonė yra svarbi, todėl be jų pritarimo jis nesiims vienašališkų veiksmų.

Darbdavių atstovai siūlė sudaryti kuo sunkesnes sąlygas gyventojams pasitraukti iš privačių pensijų fondų, sakydami, kad gyventojams iš jų pasitraukti yra nenaudinga, o viena darbdavių atstovė gyrėsi, kad iš privačių pensijų fondų ji kas mėnesį gauna net 100 eurų papildomą pensiją.

Trišalės tarybos nariai tarėsi kaip paminėti Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos 30- metį. Visi pritarė darbdavių atstovo pasiūlymui paminėti šią sukaktį Seime. K. Krupavičienė pasiūlė pakviesti į šį minėjimą Europos komisijos pirmininkę Urzulią fon der Liajen (Ursula von der Leyen) ir kaimyninės Lenkijos pavyzdžiu skirti papildomas lėšas Trišalės tarybos pajėgumams ir žinomumui stiprinti.

Visą Trišalės tarybos posėdį žiūrėti čia. Trišalės tarybos posėdis 2024-08-20 (youtube.com)