Trakų pilyje vyko gidų patikrinimai

autorius Ričardas

2024 m. rugpjūčio 2 d. Gidų  ir kelionės vadovų profesinei sąjungai „Solidarumas“ paprašius Valstybinė darbo inspekcija Trakų salos pilyje atliko gidų patikrinimus.

Patikrinus Trakų salos pilyje su Lenkijos, Vokietijos, Ispanijos ir Azijos turistais dirbusius gidus pažeidėjų nebuvo rasta.  

Valstybinė darbo inspekcija, bendradarbiaudama su Gidų ir kelionės vadovų profesine sąjunga „Solidarumas“, jau ne vienerius metus rengia gidų patikrinimus Vilniuje ir Trakų salos pilyje.

Šiemet jau buvo nustatyti šeši neteisėtai gidų paslaugas teikę asmenys iš Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos.

Asmenys, kurie teikia gido paslaugas, neturėdami tam leidimo, pagal Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 127 str. baudžiami 390- 1100 eurų bauda, o gidai, kurie teikė gido paslaugas, nemokėdami mokesčių t. y. neturėdami verslo liudijimo arba individualios veiklos pažymėjimo pagal Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 150 str. taip pat baudžiami 390- 1100 eurų bauda.

Gidų kelionių vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis sakė: „Būtina užtikrinti, kad turistai būtų apsaugoti nuo neteisingos informacijos apie mūsų šalį, kurią dažnai teikia šiam darbui kvalifikacijos neturintys nelegalūs gidai, o  mokesčius mokantys legalūs gidai turėtų darbo, todėl tokie gidų patikrinimai tęsis visą turistinį sezoną“.