Vyriausybė nusprendė politizuoti minimalios algos nustatymą

autorius Ričardas

2024 m. liepos 29 d. įvyko nuotolinis Trišalės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo  Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, jos pavaduotojai Rimtautas Ramanauskas, Ričardas Garuolis ir generalinė sekretorė Daiva Kvedaraitė.

Posėdis darbdaviams pasiūlius buvo sušauktas aptarti tik vieną klausimą – Minimalios mėnesinės algos (MMA) nustatymą 2025 metams.

MMA didinimas darbuotojams yra svarbus dėl to, kad padidėjus MMA gana greitai padidėja visi mažesni nei VDU atlyginimai.

Naujasis Socialinių reikalų ir darbo ministras Vytautas Šilinskas pateikė Trišalės tarybos nariams pasiūlymą didinti MMA pagal nustatytą jos apskaičiavimo palaipsniui, ištęsiant jos padidinimą dvejiems metams ir 2025 m. padidinant 1038 eurų, o ne 1070 eurų „ant popieriaus“, kaip tai numatyta Trišalės tarybos patvirtintoje MMA apskaičiavimo formulėje.

Ministras nepateikė jokių ekonominių paskaičiavimų, pagrindžiančių pasiūlymą MMA didinti mažiau. Jis tik paminėjo, kad tokį pasiūlymą patarė priimti Lietuvos bankas, kuris spėjo, kad spartesnis MMA didinimas gali būti nepalankus Lietuvos ūkio augimui.

Profesinių sąjungų atstovai atsakė, kad vadovaujantis Lietuvos įstatymais ne Lietuvos bankas, bet Vyriausybė nustato MMA dydį, o Lietuvos bankas buvo paprašytas tik apskaičiuoti MMA dydį pagal nustatytą formulę.

Lietuvos darbdavių atstovai siūlė pritarti, kad kitais metais MMA būtų 1016 eurų „ant popieriaus“.

Vieni darbdavių atstovai siūlė nebesieti MMA su VDU, nes neva ekonomika su matematika yra nesusijusios ir toks MMA apskaičiavimas yra pasenęs, kiti siūlė padaryti, kad MMA „į rankas“ nebūtų didesnė nei 50 proc. VDU „į rankas“, nors jau dabar MMA „į rankas“ yra 53-54 proc. VDU dydžio.

Nepateikę jokių skaičiavimų ir konkrečių pasiūlymų darbdavių atstovai siūlė įtraukti į MMA apskaičiavimo formulę darbo našumą, teigdami, kad Lietuvoje darbo našumas auga lėčiau nei darbo užmokesčiai.

L. Krupavičienė jiems atsakė, kad už darbo našumą atsako ne darbuotojai, o darbdaviai, kurie gali ir turi investuoti į našesnę įrangą ir darbuotojų kvalifikacijos didinimą bei ragino tai daryti, o ne kaltinti dėl nepakankamo darbo našumo darbuotojus.

Ji siūlė kiekvienos ūkio šakos problemas spręsti kartu su socialiniais partneriais ir Vyriausybe, apsvarstant galimus būdus padidinti darbo našumą, mažinant energijos kainas, gerinant galimybes pigiau pasiskolinti ir investuoti į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, pertvarkant mokesčių sistemą ir pn., o ne spręsti savo problemas darbuotojų sąskaita.

R. Garuolis paneigė darbdavių teiginius, kad MMA ir VDU santykis Lietuvoje yra vienas didžiausių, o atlyginimai Lietuvoje auga per sparčiai. Skaityti čia ir čia.

Nors profesinių sąjungų atstovai piktinosi Vyriausybės sprendimu politizuoti MMA dydžio nustatymą ir nebesivadovauti nustatyta MMA apskaičiavimo formule, kuri nustato 1070 eurų MMA dydį, Vyriausybė nepakeitė savo nuomonės didinti MMA tik iki 1038 eurų, o darbdavių atstovai siūlė ES direktyvai prieštaraujantį 1016 euro MMA dydį.

Visą Trišalės tarybos posėdį žiūrėti čia.