Migracijos departamentas prisipažino, kad neatlieka savo pareigų?

autorius Ričardas

2024 m. liepos 29 d. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ gavo iš Migracijos departamento direktorės Evelinos Gudzinskaitės atsakymą dėl 2024 m. birželio 25 d. paklausimo ar UAB „Transrevis“ teisėtai Lietuvoje įdarbino vairuotojus iš Ganos, kurie tiekia viešojo transporto paslaugas, nemokėdami šiam darbui privalomos valstybinės lietuvių kalbos, ir atsisako savo bendradarbiams, matantiems gausius jų eismo taisyklių pažeidimus, parodyti Ganos vairuotojų teisės.

Savo atsakyme Migracijos departamentas neatskleidė ar patikrino, kad Ganos vairuotojai turi tinkamą vairuotojo kvalifikaciją dirbti autobusų vairuotojais, o į paklausimą kodėl jiems buvo suteiktas leidimas Lietuvoje dirbti darbą, kurio dirbti jie neturi teisės dėl kvalifikacijos trūkumo t. y. nemoka privalomos valstybinės kalbos, neatsakė, teigdamas, kad tai yra Valstybinės kalbos inspekcijos atsakomybė.

Migracijos departamentas tik atsakė, kad „įvertinę Jūsų pateiktą informaciją ir Valstybės duomenų agentūros skelbiamus statistinius duomenis apie šios ekonominės veiklos ir sektoriaus vidutinį mėnesinį darbo užmokestį, Migracijos departamentas, atlikęs patikrinimą, nenustatė, kad Ganos Respublikos piliečiams būtų mokamas mažesnis darbo užmokestis, nei atitinkamai to paties sektoriaus darbuotojams“ ir nurodė, kad Migracijos departamentas vadovaujasi „Užsieniečių teisinės padėties įstatymo“ 44 straipsnio 2 dalimi. Skaityti čia.

Tačiau minėtas straipsnis aiškiai nurodo, kad turi būti „pateikiama darbdavio informacija arba apie užsieniečio turimą kvalifikaciją, susijusią su atliktinu darbu, ir jo turimą ne mažesnę negu vienų metų darbo patirtį per pastaruosius 3 metus, susijusią su atliktinu darbu“, arba užsienietis gauna „darbo užmokestį, ne mažesnį negu paskutinis paskelbtas kalendorinių metų vidutinis mėnesinis BDU dydis“. BDU yra bendras šalies darbo užmokestis arba kitaip vidutinis šalies darbo užmokestis, kuris 2022 m., kai buvo įdarbinti vairuotojai iš Ganos, buvo 1 121,1 eurų į rankas”. Žiūrėti čia. Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis – Oficialiosios statistikos portalas

Sprendžiant iš atsakymo Migracijos departamentas tik patikrino viešoje erdvėje esančią informaciją ar vairuotojų darbo užmokestis nėra mažesnis už vietinių darbuotojų, ir netikrino arba neprašė iš norinčio juos įdarbinti darbdavio informacijos apie tai ar darbuotojai iš užsienio turi susijusią su atliktinu darbu kvalifikaciją (vairuotojo teises vairuoti autobusą Europos Sąjungoje ir privalomą 95 kodą) ir moka A2 lygiu šiam darbui dirbti privalomą valstybinę lietuvių kalbą, kaip tai yra nustatyta 2003 m. gruodžio 24 d. LR Vyriausybės nutarime Nr. 1688 „ Dėl valstybinės kalbos mokėjimo kategorijų patvirtinimo“.

Tai rodo, kad Migracijos departamentas atsisako vadovautis Valstybinės kalbos įstatymo 7 straipsniu, kuris nustato, kad „Valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų ir organizacijų, ryšių, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos, policijos ir teisėsaugos tarnybų, prekybos ir kitų gyventojų aptarnavimo įstaigų vadovai turi užtikrinti, kad gyventojai būtų aptarnaujami valstybine kalba„. Žiūrėti čia.

Lietuvos valstybinė kalbos inspekcija 2024 m. liepos 23 d. atsakė Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“, kad patikrino UAB „Transrevis“ darbuotojus, ir nustatė, kad 28 darbuotojai, iš kurių 21 yra atvykę iš Ganos, nemoka privalomos jų darbui valstybinės kalbos.

Taigi, iš atsakymo galima spręsti, kad Migracijos departamentas neatliko savo įstatymais numatytos pareigos užtikrinti, kad Lietuvoje įdarbinami užsieniečiai turėtų šiam darbui tinkamą kvalifikaciją.

Jeigu šiai praktikai nebus užkirstas kelias, gali būti, kad artimiausiu metu Lietuvoje keleivius vežios ne tik vairuotojų teisų neturintys ir valstybinės kalbos nemokantys vairuotojai, bet ir pacientus pradės gydyti medicinos išsilavinimo neturintys ir valstybinės kalbos nemokantys užsieniečiai.

Visą Migracijos departamento direktorės atsakymą skaityti žemiau.

Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“

Valstybinei kalbos inspekcijai

DĖL INFORMACIJOS PATEIKIMO Į 2024-06-26 prašymą Nr. 10-115


Migracijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (toliau Migracijos departamentas) išnagrinėjo Jūsų pateiktą informaciją apie įmonėje UAB „Transrevis“ įdarbintus ir dirbančius užsieniečius iš Ganos Respublikos.

Įvertinę Jūsų pateiktą informaciją ir Valstybės duomenų agentūros skelbiamus statistinius duomenis apie šios ekonominės veiklos ir sektoriaus vidutinį mėnesinį darbo užmokestį, Migracijos departamentas, atlikęs patikrinimą, nenustatė, kad Ganos Respublikos piliečiams būtų mokamas mažesnis darbo užmokestis, nei atitinkamai to paties sektoriaus darbuotojams.

Dėl Jūsų klausimo, ar UAB „Transrevis“ įdarbinti užsieniečiai pateikė Migracijos departamentui dokumentus apie savo turimą kvalifikaciją, Migracijos departamentas informuoja, kad Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ (toliau – Įstatymas) 40 straipsnio 1 dalis nustato leidimo laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje (toliau – leidimas laikinai
gyventi) išdavimo pagrindus.

Leidimo laikinai gyventi išdavimui Įstatyme nustatytais pagrindais keliami įvairūs reikalavimai. Įstatymo 40 straipsnio 1 dalies 4 punktas nustato, kad leidimas laikinai gyventi gali būti išduodamas užsieniečiui, jeigu ketina dirbti pagal Įstatymo 44 straipsnio nuostatas.

Vadinasi, užsieniečiui leidimas laikinai gyventi išduodamas, jeigu jis atitinka Įstatymo 44 straipsnio 1 dalies 2 punkto imperatyvius reikalavimus. Taigi norint gauti leidimą laikinai gyventi reikia atitikti Įstatymo keliamus reikalavimus, iš kurių vienas yra, jog darbdavys turi pateikti informaciją apie užsieniečio turimą kvalifikaciją su atliktinu darbu, arba informaciją apie užsieniečio turimą ne mažesnę negu vienerių metų darbo patirtį per pastaruosius trejus metus, susijusią su atliktinu darbu.

Atsižvelgiant į tai, kad Jūsų prašyme nurodytos aplinkybės, susijusios su lietuvių kalbos mokėjimu, yra nepriskirtos Migracijos departamento kompetencijai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo 11 straipsnio 4 dalimi, persiunčiame Jūsų prašymą dėl užsieniečiams taikomos valstybinės kalbos mokėjimo kategorijos atsakyti pagal kompetenciją
Valstybinei kalbos inspekcijai.

Jeigu manote, kad šiuo atsakymu Jus informavome netinkamai, jį galite skųsti Migracijos departamentui (L. Sapiegos g. 1, 10312 Vilnius) Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymu nustatyta tvarka per vieną mėnesį nuo įteikimo dienos arba Lietuvos administracinių ginčų komisijai (Vilniaus g. 27, 01402 Vilnius) Lietuvos Respublikos ikiteisminio administracinių ginčų nagrinėjimo tvarkos įstatymu nustatyta tvarka per vieną mėnesį nuo įteikimo dienos, arba tiesiogiai
Regionų administraciniam teismui (Žygimantų g. 2, 01102 Vilnius, ar per Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalą https://e.teismas.lt) Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymu nustatyta tvarka per vieną mėnesį nuo įteikimo dienos.
PRIDEDAMA. Prašymas, 2 lapai (antram adresatui).
Direktorė
Evelina Gudzinskaitė