Varėnos profesinė sąjunga „Solidarumas“ šventė 30-metį

autorius Ričardas

2024 m. birželio 15 d. Varėnoje įvyko Varėnos profesinės sąjungos  „Solidarumas“ 30-mečio šventėje, kurioje dalyvavo daugiau nei 50 dalyvių ir svečių.

Varėnos profesinės sąjungos  „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Asta Bujienė pristatė 30 metų organizacijos veiklą, pasiekimus. Pats svarbiausias Varėnos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiekimas buvo 1997 metais iškovotas  „Lietuvos Respublikos žalos atlyginimo dėl nelaimingų atsitikimų darbe ar susirgus profesine liga“, kuris galioja ir šiuo metu.

A.Bujienė pradėjo nuo trumpos istorijos. Prieš daugiau kaip 30 metų Varėnoje veikė gelžbetonio gamykla. Iš jos neteisėtai buvo atleista viena darbuotoja. Ji kreipėsi į tuo metu veikusią žmogaus teisių organizaciją, o ten jai pasiūlė pagalbos ieškoti profesinėje sąjungoje. Ji kreipėsi į tuometinę Lietuvos darbininkų sąjungą. Į darbą jai padėjo sugrįžti tuo metu teisininku dirbęs Petras Grėbliauskas. Šis įvykis paskatino ją pasipasakoti draugėms ir pasiūlyti kurti profsąjungą pas mus rajone.

Prasidėjo nuo penkių moterų grupelės, bet nei viena nenorėjo būti pirmininke, nes nei viena nežinojo, ką reikės daryti, o moterys dar nebuvo drąsios. Pavyko įkalbėti Aldoną Baranauskienę tapti pirmininke, bet su viena sąlyga, jog Ona Dabušinskienė jai visame kame pagelbės. Taip O. Dabušinskienei atiteko pati sudėtingiausia veikla. Ji tvarkė dokumentus, kalbino žmones ateiti į profesinę sąjungą, rinko nario mokestį. Taip 1994 metais susikūrė ir buvo užregistruota „Moterų federacija“. Bet vėliau pradėjus jungtis į sukurtą organizaciją vyrams, teko keisti pavadinimą į „Varėnos darbininkų sąjungą“, o dar po kiek laiko – į Varėnos profesinę sąjungą „Solidarumas“.

Pamažu Varėnos įmonėse, įstaigose, organizacijose susikūrė 28 pirmines profesinės sąjungos grupės, vienijančios nuo 600 iki 750 narių.  Buvo sudaromos kolektyvinės darbo sutartys, kurios palengvino darbuotojų ir darbdavių darbo santykius.

Einant laikui įmonėse prasidėjo reorganizacijos, kai kurios bankrutavo, prasidėjo darbuotojų atleidimai iš darbo. Tačiau Varėnos profesinės sąjungos  „Solidarumas“ nariai neliko vieni, jie buvo konsultuojami, o ginant jų teisias ne kartą teko atstovauti teismuose. Dažniausiai žmonės kreipiasi  į profesinę sąjungą tik atsiradus problemoms su darbdaviu.

Profesinė sąjunga turėjo savo atstovus Varėnos rajono savivaldybės Trišalėje taryboje. Šiuo metu siekiama ją atkurti ir toliau tęsti profesinės sąjungos atstovų darbą joje. Profesinė sąjunga gina darbuotojų teises per savo deleguotus atstovus Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus darbo ginčių komisijoje.

O. Dabušinskienė buvo Druskininkų savivaldybės profesinės sąjungos „Solidarumas“ įkūrimo iniciatorė. Varėnoje buvo atidarytas koordinacinis centras.

 Profesinės sąjungos nariai jungėsi į įvairias veiklas, visada vyksta į profesinių sąjungų rengiamus mitingus kituose miestuose. Karantino metu bendravimas tarp narių ir jų problemų sprendimas vyko nuotoliu, bet tai nesutrukdė dalyvauti seminaruose ir konferencijose.

Dėl veiksmingo profesinės sąjungos darbo darbdaviai pradėjo labiau įsiklausyti į darbuotojų keliamus klausimus, dėl šios priežasties sumažėjo bylų teismuose.  

Pasibaigus karantinui profesinės sąjungos veikla vėl suaktyvėjo ir prasidėjo gyvi susitikimai. Pasak A. Bujienės, žmonės, pavargę nuo karantino ir įpratę būti vieni, sunkiai jungiasi į profesinę sąjungą. Šiuo metu tai daryti juos labiau skatina Nacionalinė kolektyvinė sutartis, suteikianti profesinės sąjungos nariams papildomas garantijas.

Per pastaruosius metus  Varėnos profesinę sąjungą „Solidarumas“ papildė jauni aktyvūs nariai, telkiantys į profesinę sąjungą naujus darbuotojus.

Profesinės sąjungos nariai poilsiauja ir mokosi Ingos Bieliavičienės kiekvienais metais organizuojamuose mokymuose Palangoje, entuziastingai dalyvauja sąskrydžiuose. Šiais metais Varėnos savivaldybės salėje buvo suorganizuota Apvalaus stalo diskusija ,,Profesinių sąjungų vaidmuo socialiniame dialoge“. Buvo aptariami tiek dirbantiesiems, tiek rajono gyventojams svarbūs klausimais, vyko diskusijos su įvairių organizacijų vadovais, vicemeru Tomu Šimukoniu, savivaldybės įstaigų atstovais.

Didelio populiarumo sulaukdavo kiekvienais metais profesinės sąjungos rengiamos  Joninių ir Užgavėnių šventes. Profesinės sąjungos nariai kartu švenčia Šv. Valentino dieną ir Tarptautinę moters dieną ir gausiai dalyvauja Varėnoje vykstančioje „Grybų šventėje“. 

„Jeigu turime idėjų kaip pagerinti mūsų ir kitų dirbančiųjų darbo santykius ir poilsį, jeigu norime veiklų, seminarų, švenčių ar turiningo poilsio, tai nelaukime kol kažkas kitas padarys. Ateikime ir kalbėkime, dabar tam turime visas galimybes.

Sveikinu visus su mūsų Varėnos profesinės sąjungos „Solidarumas“ gimtadieniu, linkiu stiprybės, pozityvo, gerų darbų ir atpalaiduojančio poilsio. Mes visi kartu esame didelis, stiprus kumštis“, – pabaigė savo pristatymą A. Bujienė.

Varėnos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Onutė Bačianskienė nuoširdžiai padėkojo buvusiam Varėnos rajono savivaldybės merui Vidui Mikalauskui, kuris 2000 metais neatlygintinai skyrė savivaldybės patalpas profesinės sąjungos veiklai vystyti, dabartiniam merui Algiui Kašėtai, vicemerui Alvydui Verbickui už bendradarbiavimą suteikiant patalpas renginių, konferencijų organizavimui.

Varėnos rajono Seimo nariui Juozui Baubliui ji padėkojo už bendradarbiavimą rengiant susitikimus su Perlojos ir Viečiūnų bendrijos nariais, žemdirbių asociacija, kurios organizuojamuose seminaruose, mokymuose, konferencijose turėjome galimybę dalyvauti profesinės sąjungos nariai.

O. Bačianskienė padėkojo Varėnos rajono savivaldybės nariams Edvinui Grikšui ir Jauniui Grikšui už bendradarbiavimą.  

Už ilgametę narystę labiausiai ji dėkojo savo pavaduotojai Astai Bujienei, kuri daug prisidėjo organizuojant ir vedant įvairius renginius, pritraukiant į profesinę sąjungą naujus narius ir viešinant profesinės sąjungos veiklą.

Pirmininkė padėkojo Ingutei  Bielevičienei už kiekvienais metais profesinės sąjungos nariams rengiamus mokymus, sveikatingumo gerinimo programos vedimą Palangoje. Už aktyvų rūpestį profesinės sąjungos nariais ir jų telkimą Varėnos lopšelyje-darželyje „Pasaka“.

„Ačiū aktyviai  jaunimo grupės vadovei Karolinai Bujaitei už aktyvų renginių organizavimą, vedimą, naujų narių pritraukimą, Už jaunatviškas ir inovatyvias idėjas ir jų įgyvendinimą.

Didelis ačiū Olegui Juchnevičiui už visokeriopą palaikymą.

Taip pat ilgametei profesinės sąjungos narei Laimutei Keršienei, už pagalbą ir aktyvų dalyvavimą renginiuose.

Dėkoju ir naujokėms profsąjungos narėms, Laurai Pažėrienei, Birutei Marčinskienei, kurios visada ir visur suranda laiko aktyviai dalyvauti organizacijos veikloje.

Dėkoju visiems savo ilgamečiams Varėnos profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ nariams,  kurie visada prisijungia prie organizacijos veiklos.

Dėkoju svečiams,  kurie dalyvauja mūsų jubiliejinėje konferencijoje, buvusiai Lietuvos darbininkų sąjungos pirmininkei Aldonai Balsienei už patarimus, palaikymą ir bendradarbiavimą, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ kolektyvui, pirmininkei Kristinai Krupavičienei už bendradarbiavimą, seminarų, įvairių mokymų, susitikimų organizavimą.

Ačiū visiems už gražius žodžius ir palinkėjimus. Tikiu, kad ir toliau visi sėkmingai bendradarbiausim. Linkiu visiems didelės sėkmes darbuose,“- nuoširdžiai linkėjo Varėnos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė O. Bačianskienė.