Susitikimas su Tarptautinės darbo organizacijos atstovais

autorius Jovita

Lietuvos profesinėje sąjungoje “Solidarumas” lankėsi Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) atstovai: Beata Andrees, TDO Generalinio direktoriaus padėjėja ir regiono direktorė Europai ir Centro Azijai, Claire Harasty  TDO biuro Centro ir Rytų Europai direktorė, Sergejus Glovackas  TDO Europos ir Centrinės Azijos regiono vedėjas. Susitikime dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos “Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė, pavaduotojai Jovita Pretzsch, Rimtautas Ramanauskas, generalinė sekretorė Daiva Kvedaraitė bei  Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Susitikime kalbėta apie aktualijas – Profesinių sąjungų įstatymo pataisą, kurią pateikė LR Seimo narys V.Semeška ir kuri sukėlė diskusijas profesinių sąjungų bendruomenėje ir buvo išsiųsta informacija Tarptautinei darbo organizacijai. Įstatymo pataisos prieštaraujančios TDO konvencijai 87 dėl asociacijų laisvės ir teisės organizuotis į profesines sąjungas. Darbo jėgos migraciją, darbuotojus ir trečiųjų šalių ir Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kurios įsigaliojo nuo 2024 m. liepos 1 d., kuriuo griežtinamos trečiųjų šalių įdarbinimo Lietuvoje sąlygos. Kalbėta apie Lietuvoje ratifikuotos TDO bazines konvencijas Nr. 155 Dėl darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo aplinkos ir Nr.187 Dėl darbuotojų saugos ir sveikatos gerinimo skatinimo koncepcijos, taip pat konvenciją Nr.190 dėl smurto ir priekabiavimo darbe ir Nr.102 dėl minimalių socialinių standartų.

TDO atstovės pažymėjo, jog Lietuvos vyriausybė  yra išrinkta į TDO valdybą trims ateinantiems metams. Dėmesys TDO standartams yra labai svarbus dėl to, kad Lietuva gali rodyti gerą pavyzdį toms šalims,kurios nėra Europos Sąjungos nares, ypač esant darbo jėgos migracijai bei tarptautinei prekybai ir tarptautiniams susitarimams.