Pasaulinė koalicija už socialinį teisingumą

autorius Darius

Tarptautinės darbo organizacijos generalinio direktoriaus Gilbert F. Houngbo iniciatyva vienijasi pasaulio šalių vyriausybės, darbdavių bei darbuotojų, tarptautinės ir regioninės organizacijos, tarptautinės finansinės institucijos, tarptautinės nevyriausybinės organizacijos, akademinės visuomenės atstovai į koaliciją, kurios tikslas vienyti  jėgas, formuojant nacionalines ir pasaulinę politiką nelygybės mažinimui ir socialiniam teisingumui didinti. Skatinti daugiašalį bendradarbiavimą ir partnerystę, siekiant pažangos įgyvendinant Jungtinių tautų darnaus vystymosi tikslus. Šiuo metu koalicija vinija 290 partnerių. 

Pasaulinės koalicijos už socialinį teisingumą inauguracinis forumas vyko birželio 13 d., Tarptautinės darbo konferencijos sesijos metu Ženevoje. Renginyje dalyvavo per 1200 atstovų, tame tarpe Brazilijos prezidentas Luiz Incio Lula da Silva, Nepalo prezidentas Ramchandra Paudel, Čilės, Italijos, Kenijos, Kipro, Korėjos, Malawi, Olandijos, Peru, Prancūzijos,  Suomijos, Šveicarijos ir kitų šalių, kurios prisijungė prie pasaulinės koalicijos, vyriausybių atstovai. Savo įžvalgomis dalinosi Pasaulio prekybos organizacijos generalinė sekretorė Ngozi Okonjo-Iweala, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Oliver Ropke, darbdavių ir profesinių sąjungų, kurios prisijungusios prie koalicijos, atstovai. Lietuva nėra prisijungusi prie šios koalicijos.

Vyko trys teminės diskusijos: visuomenių atsparumo kūrimas; ekonominės ir socialinės politikos nuoseklumo gerinimas; socialinio dialogo skatinimas, siekiant bendros gerovės.

Daugiau informacijos apie Pasaulinę koaliciją už socialinį teisingumą: https://social-justice-coalition.ilo.org/about

Jungtinių tautų Darnaus vystymosi tikslai, suformuoti 2015 metais, turėtų būti įgyvendinti iki 2030. Tarptautinėje darbo konferencijoje konstatuota, jog šių tikslų įgyvendinimas stringa, padaryta labai mažai pažangos, todėl kitais metais bus organizuojamas tarptautinis socialinis forumas, jo metu bus įvertinta pažanga bei įvardintos kliūtys ir nesėkmės bei tariamasi dėl bendrų veiksmų.

Jungtinių tautų Darnaus vystymosi tikslai:

1.Jokio skurdo Panaikinti bet kokį skurdą, bet kurioje pasaulio  vietoje

2.Jokio bado. Užbaigti  badą, užtikrinti maisto saugumą ir pagerinti mitybą bei skatinti darniosios žemdirbystės kultūrą.

3.Užtikrinti galimybę gyventi sveikai ir skatinti visų amžiaus grupių gerovę

4.Kokybiškas ugdymas.Užtikrinti įvairiapusį ir nešališką kokybišką ugdymą bei skatinti visiems prieinamą mokymąsi visam gyvenimui.

5.Lyčių lygybė.Pasiekti  lyčių lygybę ir paremti moteris bei mergaites.

6. Švarus vanduo ir sanitarijos priemonės. Užtikrinti, kad švarus ir tinkamai kontroliuojamas vanduo būtų prieinamas visiems.

7. Atsinaujinanti ir prieinama energija. Užtikrinti įperkamos, patikimos, tvarios ir modernios energijos šaltinių prieigą visiems.

8. Geros darbo vietos ir ekonomika. Skatinti tvarią, visapusę ir darnią ekonomikos raidą, užtikrinti pilnutinį ir produktyvų aprūpinimą darbu visiems.

9. Inovacijos ir gera infrastruktūra. Sukurti lanksčią infrastruktūrą, skatinti visapusę ir tvarią pramonės plėtrą bei puoselėti naujoviškumą.

10. Nelygybės mažinimas. Sumažinti nelygybę tarp atskirų valstybių.

11. Tvarūs miestai ir bendrijos. Miestus ir gyvenvietes padaryti patogius, saugius, tvarius, lanksčiai prisitaikančius prie aplinkybių.

12. Atsakingas išteklių naudojimas. Užtikrinti tvarius išteklių naudojimo ir gamybos modelius.

13. Klimato apsaugos veiksmai. Neatidėliojant imtis veiksmų klimato kaitai stabdyti ir jos padariniams šalinti.

14. Tvarūs vandenynai. Saugoti ir atsakingai naudoti okeanus, jūras ir jų išteklius užtikrinant jų tvarią raidą.

15. Darnus sausumos naudojimas. Tausoti ir atkurti sausumos ekosistemas, skatinti jų naudojimą, atsakingai valdyti miškų išteklius, kovoti su dykumėjimu, sustabdyti ir atstatyti dirvožemio degradaciją, sustabdyti biologinės įvairovės nykimą.

16. Taika ir teisingumas. Remti taikios ir tolerantiškos visuomenės plėtrą, suteikti galimybę visiems apginti savo teises teisėtomis priemonėmis ir įsteigti skaidriai ir efektyviai veikiančias daugiafunkces institucijas visuose lygiuose.

17.  Darnaus vystymosi partnerystė. Atgaivinti pasaulinę partnerystę, siekiant tvarios raidos ir sustiprinti jos įgyvendinimo priemones.

Parengė Daiva Kvedaraitė