Darbdaviui 1000 eurų bauda už konsultavimo informavimo procedūrų pažeidimus!

autorius Ričardas

2024 m. birželio 4 d. įsigalėjo Vilniaus apygardos teismo sprendimas nubausti AB „Plasta“ bendrovę už informavimo konsultavimo procedūros pažeidimus ir nubausti ją 1000 eurų bauda, skiriant šiuos pinigus „Plasta“ darbininkų sąjungai.

Vilniaus apygardos teismas nutarė atmesti atsakovės AB „Plasta“ apeliacinį skundą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo, priimto 2024 m. vasario 27 d. civilinėje byloje Nr. e2-1718-1171/2024, ir  iš esmės paliko jį nepakeistą, patikslinant jo rezoliucinę dalį, ją išdėstant taip:

„Pripažinti, kad atsakovė AB „Plasta“ pažeidė Lietuvos Respublikos darbo kodekso 205 straipsnio 1 dalyje, 205 straipsnio 2 dalies 1 ir 6 punktuose nustatytą informavimo pareigą.

Skirti atsakovei AB „Plasta“ (j. a. k. 110639887) ieškovės akcinės bendrovės „Plasta“ profesinės sąjungos (j. a. k. 125079946) naudai 1 000 Eur (vieno tūkstančio eurų) baudą.“

Ši pergalė yra didelis profesinės sąjungos, kuriai vadovauja Mindaugas Balsys laimėjimas, kuris palengvins visų Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų veiklą.

M. Balsys komentuodamas šį teismo sprendimą pasakojo, kad profesinė sąjunga, neapsikentusi darbdavio ignoravimo ir profesinės sąjungos narių atleidimo iš darbo dėl neva reorganizacijos, 2023 m. pradžioje kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI) prašydami išaiškinti ar darbdavys nepažeidinėja konsultavimo – informavimo procedūrų, nes Darbo tarybos funkcijas įmonėje užima profesinė sąjunga, su kuria atsisakoma bendrauti. VDI išaiškino, kad darbdavys pažeidė informavimo ir konsultavimo procedūras ir apie tai darbdavį įspėjo. Tačiau tai nepakeitė jo požiūrio į darbuotojų atstovus. Todėl profesinė sąjunga pateikė skundą Darbo ginčo komisijai, kuri pripažino, kad darbdavys neteisus. Kai ir tai nepakeitė darbdavio elgesio, profesinė sąjunga kreipėsi į teismą, kuris už konsultavimo ir informavimo procedūrų pažeidimus paskyrė jam 1000 eurų baudą. Reikia tikėtis, kad po šio teismo sprendimo socialinis dialogas pagerės ne tik AB „Plasta” įmonėje, bet ir visoje Lietuvoje.