Dėl profesinių sąjungų teisių pažeidimų TDO svarstomas Baltarusijos pašalinimo klausimas

autorius Ričardas

2024 m. birželio 4 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinė sekretorė Daiva Kvedaraitė dalyvavo Ženevoje vykusiame proteste prieš Baltarusijos valdžios vykdomą profesinių sąjungų narių persekiojimą ir jų vadovų įkalinimą.

Šiuo metu Baltarusijoje penkiasdešimčiai profesinių sąjungų aktyvistams už savo kaip profesinės sąjungos narių veiklą yra iškeltos baudžiamosios bylos, o kalėjimuose kali 39 profesinių sąjungų vadovai, tame tarpe vienintelio nuo valdžios nepriklausomo ir dabar uždrausto profesinių sąjungų susivienijimo Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongreso pirmininkas Aliaksandras Jarašukas ( Aliaksandr Yarashuk).

2024 m. birželio 5 d. labiausiai autoritetinga darbo santykių klausimais Tarptautinės darbo organizacija (TDO), sudaryta iš viso pasaulio vyriausybių, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovų, savo konferencijoje Ženevoje, kurioje dalyvauja D. Kvedaraitė, svarstė Baltarusijos valdžios veiksmus, pažeidžiančius TDO konvencijas, užtikrinančias laisvą profesinių sąjungų veikimą ir savarankiškumą.

Tai pirmas toks atvejis TDO veiklos istorijoje po to, kai už panašius pažeidimus  iš TDO narių buvo pašalinta Mijanmaro valstybė. Šiuo metu svarstoma pašalinti ir Baltarusiją, jei jos valdžia nesiliaus persekiojusi profesines sąjungas.