Kurios Europos parlamento frakcijos balsavo palankiausiai darbuotojams

autorius Ričardas

Artėjant rinkimams į Europos parlamentą, kurie įvyks 2024 m. birželio 9 d., Europos Ekonomikos Socialinių reikalų komitetui (EESRK), kurio nare yra Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininke Kristina Krupavičienė, buvo pristatytas tyrimas, kuriame atskleista, kaip įvairios Europos parlamento frakcijos balsavo dėl darbuotojams svarbių įstatymų pataisų.

EESRK Darbuotojų grupė atrinko aštuonis darbuotojams svarbiausius balsavimus Europos Parlamente, sprendžiant šias problemas: 

  1. Įmonių atsakomybė už orų darbą visose gamybos, tiekimo, pardavimų ir kitose verslo „grandinėse“;
  2. Darbuotojų skurdo mažinimas;
  3. Direktyva dėl Minimalios mėnesinės algos (MMA);
  4. Moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumų mažinimas;
  5. Pagalba gyventojų grupėms ir regionams, kurie tampa pažeidžiami dėl „Žaliojo kurso“ pertvarkos;
  6. Finansinė pagalba pažeidžiamiems namų ūkiams, kurie nukentėjo dėl energetikos kainų didėjimo;
  7. Platformų darbuotojų darbo sąlygos ir teisės;
  8. Visų Europos Sąjungoje veikiančių tarptautinių korporacijų apmokestinimas minimaliu 15 proc. pajamų mokesčiu, kad jos negalėtų „keliauti” į mažesnių mokesčių ES valstybes.

Darbuotojams labiausiai nepalankiai, net 73 % atvejais, balsavo Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija (ECR), kurios narys yra Lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemaras Tomaševskis (Waldemar Tomaszewski).

Antroje vietoje seka Identiteto ir demokratijos (ID) frakcija, kuri balsavo prieš arba susilaikė balsuojant prieš darbuotojus palaikančius įstatymus 64 % atvejais. Šioje frakcijoje Lietuvos atstovų nėra.

Trečia yra Europos liaudies partijų frakcija (EPP). Tiesa, jos atotrūkis nuo ECR ir ID frakcijų yra didelis, nes jos atstovai prieš darbuotojams palankius sprendimus balsavo arba susilaikė 23 %. atvejais. Šios frakcijos nariai yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai partija su keturiais savo atstovais Andriumi Kubiliumi, Rasa Juknevičiene, Liudu Mažyliu ir Aušra Maldeikiene.

Ketvirtą vietą pagal nepalankius darbuotojams balsavimus užėmė liberalų frakcija „Atnaujinkime Europą“ (RENEW), kurios nariai yra Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius ir Darbo partijos atstovas Viktoras Uspaskichas (Viktor Uspaskich). Ši frakcija balsavo prieš arba susilaikė balsuojant prieš darbuotojus palankius įstatymus 17 % atvejais.

Penkta yra „Kairiųjų frakcija“ (The Left), kurioje nėra Lietuvos atstovų. Ši frakcija balsavo prieš arba susilaikė `balsuojant prieš darbuotojams palaikankius įstatymus 12 % atvejų.

Šeštoje vietoje yra Progresyvaus socialistų ir demokratų aljanso frakcija (S&D), kuri tik 2 % atvejais balsavo prieš arba susilaikė balsuojant prieš darbuotojams palankius įstatymus. Šios frakcijos atstovai yra Lietuvos socialdemokratų partijos nariai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.

Palankiausiai darbuotojams Europos parlamente balsavo Žaliųjų frakcijos (Greens)_ atstovai, kurios nariai yra Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos atstovai Bronis Ropė ir Stasys Jakeliūnas. Ši frakcija balsavo prieš arba susilaikė prieš darbuotojus palankius įstatymus tik 1 % atvejais.