Seimo komitetas nepritarė pasiūlymams silpninti profesines sąjungas

autorius Ričardas

2024 m. gegužės 29 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, generalinė sekretorė Daiva Kvedaraitė, valdybos narys Dainius Čekauskas, teisininkai Oksana Ksenija Strazdė ir Darius Stažys dalyvavo Seimo Žmogaus teisų komiteto posėdyje, svarstant TS-LKD Seimo nario Viliaus Semeškos pateiktas Profesinių sąjungų įstatymo pataisas, kurios prieštarauja Lietuvos ratifikuotą Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvenciją Nr. 87 ir Lietuvos Konstitucijai, kurios užtikrina ypatingą profesinių sąjungų statusą dėl jų svarbos demokratinės valstybės gyvenime

K. Krupavičienė atkreipė dėmesį į tai, kad šios įstatymo pataisos buvo pateiktos, neaptarus jų su profesinėmis sąjungomis ir atskleidė, kaip jos susilpnins profesinių sąjungų galias, ginant darbuotojų teises.

Vyriausybės atstovė pareiškė, kad pritaria šių pataisų tikslams, bet prieštarauja įstatyme numatytoms priemonėms.

Seimo narys TS-LKD Andrius Navickas atsiprašė už savo frakcijos nario neapgalvotai pateiktas Profesinių sąjungų pataisas. Liberalų frakcijos atstovas Eugenijus Gentvilas pasiūlė šias pataisas atmesti ir neteikti Seimui svarstyti. Komiteto nariai vieningai nubalsavo V. Semeškos pataisas grąžinti tobulinimui.

Šio klausimo svarstymą nuo 35 min. žiūrėti čia.