Profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai dalyvavo mitinge už orią senatvę

autorius Ričardas

2024 m. gegužės 22 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Ričardas Garuolis ir Koordinacinės tarybos narys Jonas Petraška dalyvavo Lietuvos pensininkų organizacijų surengtame mitinge prie Seimo ir eitynėse prie Vyriausybės, reikalaujant orios pensijos.

Mitingo dalyviai piktinosi, kad Lietuva yra paskutinė pagal pensijų dydžius Europos Sąjungoje, o 180 tūkst. žmonių šalyje gauna vos 345 eurų siekiančią pensiją. Taip pat buvo piktintasi antrosios pensijų pakopos fondais, kadangi jie negarantuoja geresnės pensijos, o jų išmokos nėra indeksuojamos, tad su laiku nuvertėja.

Mitinge buvo matomi šūkiai „Mūsų pensijos – tarp mažiausių, o „Sodros“ rezerve 3 mlrd.“, „Lietuva pensijoms skiria 6-7 proc. BVP, o ES – 12 proc. Kodėl?“, „Nutraukite II pakopos fondų finansavimą!“, „Lėšos pensijoms: ES – 12 proc., Rytų Europoje – 9 proc., o Lietuvoje – 7 proc.“, „Premjere, ar galėtum išgyventi iš 446 eurų?“

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ parėmė mitingo reikalavimus . Skaityti čia.

Mitingo dalyviams kalbėjęs R. Garuolis pavadino mitingo dalyvius „pensininkų šviesuomene“ ir padėkojo, jiems kad jie susirinko siekdami, jog orę senatvę turėtų ne tik mitinge nedalyvavę pensininkai, bet ir būsimi pensininkai, kurie dabar dirba.

Jis atskleidė, kad profesinės sąjungos ne tik palaiko pensininkų reikalavimus, bet ir per savo atstovus Sodros taryboje užkirto kelią panaudoti Sodros biudžeto rezervo lėšos padengti valstybės skolą privatiems II pakopos pensijų fondams. Jis pažymėjo, kad per penkerius metus valstybės ir savivaldybių biudžetai išaugo rekordiškai nuo 10 mlrd. iki 17 mlrd. eurų, o Sodros pajamos per tą laiką išaugo nuo 4,5 mlrd. iki 7,5 mlrd. eurų. Šių biudžetų pajamos per pirmą ketvirtį dar padidėjo 5,6 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Jis paragino nesileisti apgaunamiems, kad pinigų pensijoms didinti nėra. R. Garuolis kėlė klausimą, kad gal trūksta ne pinigų, o valdžios noro padėti pensininkams.

Po mitingo dalyviai nuėjo prie Vyriausybės rūmų kur susitiko su Socialinių reikalų ir darbo ministre Monika Navickiene.