Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” remia pensininkų reikalavimus

autorius Ričardas

2024 m. gegužės 20 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdyboje apsvarsčius Lietuvos pensininkų organizacijų kreipimąsi didinti pensijas profesinės sąjungos pirmininkė Kristina Krupavičienė nusiuntė Lietuvos Prezidentui, Seimo Pirmininkei, Ministrei Pirmininkei, Socialinių reikalų ir darbo ministrei ir Sveikatos apsaugos ministrui raštą, palaikantį pensininkų organizacijų reikalavimus panaudoti 3 mlrd. Sodros rezervą spartesniam pensijų didinimui ir panaudoti šias lėšas tik pensininkų poreikiams, o ne kitiems tikslams.  Taip pat, nutraukti pastovų valstybės rėmimą 1,5% VDU / t. y. 275 mln. EUR suma II pakopos pensijų fondams ir sukurti Vyresnio amžiaus žmonių sveikatinimo (sveikatos stiprinimo) fondą.

Visą raštą skaityti žemiau.

LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen

LR Ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei

LR Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui

DĖL LIETUVOS PENSININKŲ ORGANIZACIJŲ REIKALAVIMŲ

Palaikome Lietuvos pensininkų organizacijų reikalavimus, keliamus 2024 m. gegužės 22 d. mitinge:

  1. Sodros pensijų fondo rezerve esantys 3 mlrd. EUR leidžia derinti rezervo dydį su daug spartesniu pensijų didinimu, tam naudojant visą kasmetinį biudžeto perteklių. Šias lėšas skirti Socialinio draudimo bendrosios pensijos dalies didinimui iki kol pensijų augimas aplenktų vidutinio darbo užmokesčio augimą ir pensininkų skurdo rizikos lygis sumažėtų bent du kartus, t. y. iki vidutinio visų šalies gyventojų skurdo rizikos lygio. Raginame užtikrinti, kad Sodros pensijų fondo lėšos, nebūtų skiriamos ne pagal paskirtį t.y. kitoms reikmėms, o ne pensininkų poreikiams tenkinti.
  2. Jau šiais metais nutraukti pastovų valstybės rėmimą 1,5% VDU / t. y. 275 mln. EUR suma II pakopos pensijų fondams. Nekontroliuojami II pakopos privatūs pensijų fondai, įtraukę 1,4 mln. dirbančiųjų, daugumą jų – priverstinai, be garantijos dėl išmokėtinų sumų ateityje – turi būti reformuoti iš pagrindų ir tapti valstybės valdoma struktūra.
  3. Siūlome įsteigti Vyresnio amžiaus žmonių sveikatinimo (sveikatos stiprinimo) fondą. Fondas padėtų efektyviau užtikrinti fizinę ir psichoemocinę sveikatą, kad pensinio amžiaus sulaukę žmonės galėtų ilgiau išsilaikyti darbo rinkoje ir efektyviau prisidėtų kuriant pridėtinę vertę šalies ekonomikoje. Toks fondas būtų panaudotas organizuojant praktines sveikatinimo stovyklas šalies kurortuose. Fondo lėšomis būtų galima finansuoti vyresnio amžiaus žmonių švietimą sveikatinimo klausimais, paremti įvairaus pobūdžio kultūrines veiklas, skatinti šalies mokslo ir studijų institucijas įsijungti į senėjimo proceso valdymo mokslinius tyrimus. Labai svarbu, kad senjorai fondo veikloje dalyvautų ne tik kaip paslaugų vartotojai, bet ir patys prisidėtų rengiant ir realizuojant specialias sveikatos stiprinimo, mokymo ir praktinių įgūdžių formavimo programas, būtų sveikos gyvensenos skleidėjai ir mokytojai. Sveikatinimo fondo teikiama parama būtų juntama ir mažintų socialinę bei psichologinę atskirtį. Tai labai aktualu, kai skurdo ribos dydžio pensiją gauna 200 tūkst. 65-erių ir vyresnio amžiaus žmonių. Vyresnio amžiaus žmonės yra didžiausia visuomenės sveikatos rizikos grupė. Užsienyje investavimas į šios grupės žmonių sveikatos stiprinimą ir ligų prevenciją padeda sutaupyti didžiules lėšas, skiriamas jų gydymui ir slaugai. Fondo steigimas šiuo metu yra realiai įgyvendinama priemonė.

              Pagarbiai

Pirmininkė                             Kristina Krupavičienė