Čekijos profesinės sąjungos kovoja prieš Darbo kodekso liberalizavimą

autorius Ričardas

Čekijos profesinės sąjungos ketina protestuoti prieš neįtikėtinus Čekijos vyriausybės planus bloginti darbuotojų darbo sąlygas.

Čekijos -Moravijos profesinių sąjungų konfederacija (ČMKOS)  kreipėsi į Europos profesinių sąjungų konfederaciją (ETUC), kurios narė yra Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, pranešdama apie grėsmingą padėtį, kuri kilo šios šalies darbuotojams dėl Vyriausybės planų liberalizuoti Darbo kodeksą.

2024 m. gegužės 21 d. Prahoje seniausias ir didžiausia šalyje Čekijos – Moravijos profesinių sąjungų konfederacija planavo surengti protestus prie dešiniųjų Vyriausybės pasiūlytas Darbo kodekso pataisos, kurios leis atleisti darbuotojus, nenurodant jokios priežasties, leis darbdaviui savo nuožiūra sumažinti suderėtą ir darbo sutartyje įrašytą atlyginimą, bus prailgintas dabar esantis trijų mėnesių bandomasis laikotarpis, priimant darbuotoją į darbą, o įspėjimo apie atleidimą iš darbo terminai bus sutrumpinti.

Taip pat Vyriausybė ketina ilginti pensinį amžių, kuriam profesinės sąjungos nepritaria, nes čekų sveiko gyvenimo trukmė siekia vos daugiau nei 61 metus, o darbuotojai Čekijoje darbe praleidžia daug daugiau laiko nei išsivysčiusiose Vakarų Europos valstybėse.

Čekijos -Moravijos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Jozefas Stržedula (Jozef  Středula) piktinasi, kad europinis socialinis dialogas tarp profesinių sąjungų ir vyriausybės nevyksta, o Ministras Pirmininkas Petras Fiala ( Petr Fiala) atsisako atsiprašyti už savo partijos narių viešus pareiškimus, kad „profesinės sąjungos yra ne partneris, o priešas“. Tokį ministro elgesį, pasak J. Stržedulos, lemia ideologinės nuostatos ir vienašališkas darbdavių interesų atstovavimas.

Vis tik planuotus didžiulius protestus profesinė sąjunga nusprendė atidėti po konsultacijų su Slovakijos kolegomis, kad nebūtų destabilizuojama padėtis, kai buvo pasikėsinta į Slovakijos Ministro Pirmininko gyvybę, bei Čekijos vyriausybei sutikus pradėti derybas su profesinėmis sąjungomis.