Marijampoliečių laukia dideli vandens tiekimo sutrikimai?

autorius Ričardas

2023 m. rugpjūčio 28 d. Marijampolės taryba, 15 tarybos narių balsavus „už“ ir 10 – „prieš“,  priėmė nutarimą sujungti į vieną dvi savo komunalines įmones – „Sūduvos vandenis“ ir „Būtų ūkis“, kurios užsiima skirtingomis veiklomis.

Šios pertvarkos atkreipė marijampoliečio Seimo nario, valdančios TS-LKD partijos atstovo Andriaus Vyšniausko dėmesį. Jis prieš tarybos posėdį savo feisbuko paskyroje parašė: „Visos šios pertvarkos grindžiamos taupymo ir geresnio valdymo siekiu. Popieriuje gražus siekis. Taupymo efektas, neva, bus pasiekiamas atleidžiant darbuotojus, o geresnio valdymo tikslas – į naujai įkuriamas pareigybes paskiriant merui artimus žmones.

Taupyti, be abejo, reikia, bet Marijampolės savivaldybė sugalvojo tokį diržų veržimą, kad kartais susidaro vaizdas, jog Marijampolę apniko žiauri ekonominė krizė. Keistas tai vaizdinys, nes Marijampolės savivaldybės biudžetas jau šiais metais sumuš 100 milijonų eurų ribą. Pinigų savivaldybės ižde yra tiek, kad jie taškomi į kairę ir į dešinę, o dažniausiai savivaldybės vadovams tiesiog trūksta fantazijos, kaip tuos pinigus teisingai panaudoti. Nepaisant to, viskas veržiama net šonkauliai braška“.

Seimo narys mano, kad įmonės „Butų ūkio” sujungimas su „Sūduvos vandenimis” prieštarauja ne tik gyventojų interesams, bet ir įstatymams.

„Pradėsiu nuo gyventojų. Savivaldybės vadovai nori prijungti „Butų ūkį” kaip pelningesnę sandorio dalį. „Sūduvos vandenys” neva nuostolingi, o „Butų ūkis” pelningas. Be to ketinama parduoti „Būtų ūkio” turtą, taip gaunant 400 tūkst. eurų momentinį efektą. Likusi jungimo finansinio efekto dalis (140 tūkst. eurų suma) būtų „sutaupoma” atleidus 8 darbuotojus. Nėra abejonės, kad tokio sutaupymo tikrai nebus, nes padidėjusį darbo krūvį kažkas turės atlikti ir tiems žmonėms bus mokami priedai, keliamos algos,“- teigia A. Vyšniauskas.

Tačiau, svarbiausias keistumas, pasak Seimo nario, yra tas, kad savivaldybės vadovai ilgainiui siekia per „Butų ūkio” pelną dengti „Sūduvos vandenų” nuostolius.

„Jeigu „Butų ūkis” iš gyventojų mokamų administravimo įmokų sukaupia tokius pelnus, kad gali dotuoti tris kartus didesnę „Sūduvos vandenų” įmonę, tai tiesiog reiškia, kad „Butų ūkis” lupikauja, užsistatęs per dideles savo teikiamų paslaugų kainas. Todėl pirmiausiai „Butų ūkis” arba turėtų mažinti savo paslaugų įkainius, arba tuos pelnus siųsti į savivaldybės biudžetą ir už juos kurti viešąjį gėrį,“- pastebi jis.

Savo feisbuko paskyroje A. Vyšniauskas klausia kodėl daugiabučių namų gyventojai turi dotuoti vandens tiekimo paslaugą visiems savivaldybės gyventojams ir dotuoti ne tik save – gyvenančius daugiabučiuose – bet ir tuos, kurie gyvena nuosavuose namuose.

„Ar tie, kurie gyvena daugiabučiuose, yra kažkokie turtingesni, kad dotuotų kitus?” – stebisi jis.

Dar šių metų birželį Aplinkos ministerija išsiuntė savivaldybėms raštą, kuriame buvo nurodyta, jog geriamojo vandens tiekėjų jungimas su kito tipo įmonėmis nėra galimas.

Ministerija pažymėjo tris priežastis kodėl toks jungimasis yra negalimas:

  1. Visos vandens tiekimo įmonės savo veiklą turi vykdyti efektyviai, savarankiškai išsilaikyti iš veiklos pajamų ir teikti KOKYBIŠKAS geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo paslaugas gyventojams.
  2. Sujungus skirtingas savivaldybės valdomas įmones (pvz. „Sūduvos vandenys” ir „Butų ūkis”), NEBŪTŲ išlaikomas paslaugų kainos ir kokybės santykis, dėl to kiltų GRĖSMĖ neužtikrinti geriamojo vandens paslaugų įperkamumo, taip pat lieka neišnaudotos masto ekonomikos jungiant vandens tiekimo įmones regiono lygiu galimybės.
  3. Grėsmė NACIONALINIAM SAUGUMUI – viešieji vandens tiekėjai yra priskiriami prie PIRMOS KATEGORIJOS nacionaliniam saugumui svarbių užtikrinti įmonių, todėl tokių įmonių reorganizavimas, pertvarkymas ar bet koks kitas modifikavimas gali tapti rimtu prieštaravimu nacionalinio saugumo interesams.

Ministerija aiškiai nurodė, kad įmonei, kurios duomenys pasikeis, reikės iš naujo gauti vandens tiekimo leidimas -licenciją. Sujungus dvi skirtingo tipo įmones vandens tiekimo įmonė vykdys ne tik vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas, o ir kitas jai nebūdingas paslaugas. Todėl tokiai įmonei vandens tiekimo licencija negalės būti išduodama.

„Kas nutiktų, jeigu „Sūduvos vandenys” netektų licencijos? Gyventojams niekas nepasikeistų. Vanduo kaip tekėjo, taip tekėtų. Tačiau savivaldybei būtų prastai, nes būtų inicijuojama „Sūduvos vandenų” perdavimo garantiniam tiekėjui procedūra. Kas būtų tuo garantiniu tiekėju Marijampolei? Greičiausiai tai būtų „Kauno vandenys”. Ar savivaldybės vadovai nori vieną svarbiausių Marijampolės įmonių perduoti kauniečiams? Nes tokia perspektyva, dėl jų trumparegiškų žingsnių, yra labai reali“, – piktinasi Seimo narys iš Marijampolės.

Savo feisbuko paskyroje A. Vyšniauskas teigia, kad apie įmonių „Sūduvos vandenys” ir „Butų ūkis” sujungimo teikimą jis sužinojęs prieš savaitę.

„Iškart kreipiausi į Aplinkos ministeriją ir Vyriausybės atstovą apskrityje. Abi institucijos pasitelkusios VERT ir teisininkus sujudo bei sudėliojo teisinius argumentus, kuriuos posėdyje pristatys tarybai. Jeigu sustota nebus – toliau laukia ginčai Vyriausybiniu lygiu, o jei prireiks ir ieškinys teismui.

Taip pat, jeigu Marijampolės savivaldybės teisininkai nesugeba skaityti Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo, Vyriausybės nutarimų, licencijavimo taisyklių ir ministerijos raštų – keisime teisės aktus, kad pasidarytų dar aiškiau net ir Marijampolės vadovams ir jų teisininkams.

Noriu pabrėžti, kad tai yra principinis reikalas, nes šis sujungimas marijampoliečiams neduos nieko pozityvaus. Jame matau tik minusus“, – pareiškė Seimo narys A. Vyšniauskas.  

Paprašyta pakomentuoti šį tarybos sprendimą UAB „Sūduvos vandenys“ darbuotojų sąjungos pirmininkė Jolita Kazlauskaitė išsakė nuogąstavimus, kad dėl šio sujungimo gali būti atleisti iš darbo daug kvalifikuotų vandentvarkos specialistų, kurių trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje, nes daugelį metų jų nebuvo paruošiama pakankamai, o artimiausiu metu gali būti neberuošiame, nes neatsiranda norinčių mokytis dėl mažų atlyginimų.

„Stebina tarybos posėdyje girdėtos kalbos, kad „Butų ūkio“ specialistai yra geresni už „Sūduvos vandenų“ darbuotojus. Tačiau šių įmonių veiklos yra skirtingos. „Būtų ūkis“ atlieka santechnikos darbus, šalina vandentiekio avarijas daugiabučiuose namuose ir teikia kitas komunalines paslaugas. Tuo tarpu „Sūduvos vandenys“ užsiima labai atsakingu darbu – geriamojo vandens gavyba, jo ruošimu ir tiekimu bei nuotekų tvarkymu.

Pasak jos, vandentvarkos specialistai nėra eiliniai santechnikai, kad daugelis mano. Karo atveju, jie net nebus mobilizuojami į kariuomenę, nes jų tarnyba bus užtikrinti vandens tiekimo paslaugas gyventojams ir kariuomenei.

Norint dirbti vandentvarkos sistemoje būtina gauti Aplinkos ministerijos atestaciją, įrodančią, kad darbuotojai turi reikiamą kompetenciją, supranta hidrologiją, moka apskaičiuoti ir reguliuoti skirtingus vandens slėgius, išmano sudėtingus vandenruošos įrenginius ir pn.

„Net vandens tiekimo vamzdžiai gyvenamuose namuose ir jų išorėje yra labai skirtingo diametro. Netekus kvalifikuotų specialistų Marijampolės gyventojų lauktų dideli vandens tiekimo paslaugų ir nuotekų tvarkymo sutrikimai“- įspėja UAB „Sūduvos vandenys“ darbuotojų sąjungos pirmininkė Jolita Kazlauskaitė.

Dabar belieka laukti kaip galimai Lietuvos įstatymams prieštaraujantį Marijampolės tarybos nutarimą sujungti skirtingas veiklas vykdančias įmones įvertins Aplinkos ministerija ir Valstybės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT).