Metų rekordas – 7 baudos vienam vadovui už nelegalaus darbo naudojimą

autorius Solidarumas

Praėjusiais metais Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) inspektoriai dėl galimo nelegalaus darbo atliko daugiau nei 7 tūkst. tikrinimų ir nustatė apie 1,3 tūkst. neteisėtai dirbusių asmenų.  „Metų pažeidėjas“. Juo tikriausiai galima pripažinti vienos iš Vilniaus įmonių vadovą V. B. Dar praėjusių metų pradžioje teismas išnagrinėjo bylą pagal darbo inspektorių surašytą protokolą už tai, kad V. B. darbininkui leido dirbti nesudaręs rašytinės darbo sutarties ir prieš dieną iki numatytos darbo pradžios nepranešė Sodrai; V. B. tada skirta 500 eurų bauda.

Vasario mėnesį V. B. vadovaujamos bendrovės „Vyjara“ objekte buvo nustatyti, šį kartą du, nelegaliai mūrijimo darbus vykdę darbuotojai – už tai V. B. teismas skyrė 3 tūkst. eurų baudą. Per metus nustatyti dar penki šio vadovo administracinės teisės pažeidimai, kuriuos teismai atitinkamai „įvertino“ nuo 4 tūkst. iki 5 tūkst. ir daugiau eurų. Prie viso to pridėjus darbo inspektorių šioje įmonėje užfiksuotus pažeidimus dėl dirbtų viršvalandžių, taip pat dėl darbdavio neištirto nelaimingo atsitikimo darbe, susidaro išties įspūdingas pažeidimų sąrašas.

Nelegalus darbas – margaspalvis. Prieš keletą metų pradėjo plisti įvairios paslėptos nelegalaus darbo formos – darbuotojai įdarbinami darbui tariamai ne visai darbo dienai, nežymimas dirbtas darbo laikas, neapskaitomas viršvalandinis ir naktinis darbas, darbai organizuojami poilsio dienomis, neįforminant to nustatyta tvarka, nesilaikoma darbo ir poilsio laiko reikalavimų. „Ši tendencija buvo aktuali ir praėjusiais metais, – pabrėžia Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Gintaras Čepas, – todėl VDI, bendradarbiaudama su Valstybine mokesčių inspekcija ir Sodra, vykdė tikslinius patikrinimus įmonėse, kuriose didžioji dalis dirbančiųjų gauna minimalią ar mažesnę mėnesinę algą. Tokie patikrinimai buvo efektyvūs, taigi, jie bus tęsiami šiemet.“

Daugėjo nelegaliai dirbančių užsieniečių. Nustatytų nelegaliai (neteisėtai) dirbusių užsienio šalių piliečių skaičius nuo 2008 m. iki 2013 m. mažėjo (nuo 161 iki 4 asmenų). Tačiau pastaraisiais metais nustatomų nelegaliai dirbančių užsieniečių pradėjo gerokai didėti: 2014 m. buvo nustatyti 66 nelegaliai (neteisėtai) dirbę užsieniečiai, o pernai – 170.

„Taip pat pastebima tendencija, jog trečiųjų šalių piliečiai, ypač iš Ukrainos, gavę vizas įvairiose Lenkijos turizmo agentūrose, atvyksta į mūsų šalį dirbti, – sako G. Čepas. – Tačiau, nežinodami savo teisių, nemokėdami kalbos, jie gyvena ir dirba blogomis sąlygomis, negaudami už darbą priklausančio atlygio.“
Ir toliau – dėmesys statyboms. Kaip ir ankstesniais metais, nelegalaus darbo prevencija pernai intensyviausiai vykdyta statybose, rizikingiausiame šiuo požiūriu sektoriuje. Čia nustatyta ir daugiausiai nelegaliai dirbančių asmenų – jie sudaro beveik pusę visų nustatytųjų. Pastebėtina, kad dar prieš penkerius-šešerius metus nelegalaus darbo procentas statybose sudarė apie 30 proc. „Padidinta nelegalaus darbo, neregistruotos veiklos rizika taip pat išlieka žemės ūkyje ir paslaugų įmonių veikloje, – pastebi G. Čepas. – Todėl ir šiais metais VDI teiks prioritetą minėtų ekonominių veiklų įmonių tikrinimui.“
Keletas nelegalaus darbo tikrinimus apibendrinančių skaičių.

Po darbo inspektorių atliktų nelegalaus darbo inspektavimų darbdaviai įdarbino apie pusšimtį asmenų. Pažeidėjams surašyta per 800 administracinių teisės pažeidimų protokolų dėl daugiau nei tūkstančio asmenų. Apie pusę iš jų sudarė asmenys, kuriems darbo inspektoriai surašė protokolus ir skyrė baudas už ūkinės-komercinės veiklos pažeidimus (darbas neįsigijus verslo liudijimo, neįregistravus individualios veiklos).

Pagal VDI inspektorių dėl nelegalaus darbo surašytus protokolus teismai darbdaviams pernai skyrė daugiau kaip 263,5 tūkst. eurų baudų.
Apie 12 proc. visų nelegalaus darbo kontrolės patikrinimų VDI atliko kartu su kitomis nelegalaus darbo kontrolę ir prevenciją vykdančiomis institucijomis.

Valstybinės darbo inspekcijos informacija

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?