Ukmergės greitosios medicinos pagalbos vairuotojai dirbs sutrumpintą darbo laiką

autorius Solidarumas

Vadovaujantis LR Vyriausybės nutarimais Nr. 1195 ir Nr. 941, visiems sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems sveikatos priežiūros paslaugas, kartu su jais dirbantiems darbuotojams, kurie tiesiogiai aptarnauja pacientus arba dirba tomis pačiomis sąlygomis, darbo laikas nustatytas 38 val. per savaitę.

Kad minėtiems darbuotojams turi būti taikomas sutrumpintas darbo laikas nustatė Lietuvos konstitucinio Teismo 2013m. Gegužės 9 d. nutarimas. Tačiau Ukmergės greitosios pagalbos vairuotojams šios sąlygos „negaliojo“ ir savaitinis darbo laikas jiems buvo 40 val. per savaitę, todėl per mėnesį jie už etatą dirbdavo 8-12 val. daugiau nei jų kolegos kituose rajonuose.

Kadangi vėl užsimota mažinti budinčių postų skaičių ir dar atleisti darbuotojų, pasidomėjome aplinkinių rajonų greitosios pagalbos vairuotojų darbo laiku. Paaiškėjo, kad  jiems yra taikomas sutrumpintas darbo laikas. Pradėjus nagrinėti kaip turi būti, kokie įstatymai reglamentuoja, kas nustato savaitinio darbo laiko trukmę,  teko skambinti į Sveikatos apsaugos ministeriją, iš kurios buvo gautas neigiamas atsakymas, bet pasiūlyta pasiteirauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistų.

Su pastaraisiais teko diskutuoti, komentuoti greitosios medicinos pagalbos teikimo  įsakymą bei vairuotojų pareigybines. Kartu su minėtos ministerijos specialistais  priimtas sprendimas, kad greitosios medicinos pagalbos vairuotojas nėra tik  automobilio vairuotojas, o ir komandos narys, todėl jam, kaip ir medicinos darbuotojui, priklauso sutrumpintas darbo laikas.

Bendradarbiaujant su LPS „Solidarumas“ teisininke gerb. Ksenija Giedraitiene įstaigos vadovei buvo pateiktas prašymas  sutrumpinti darbo laiką greitosios medicinos pagalbos vairuotojams, kurį ji tenkino. Tokiu būdu Ukmergės PSPC  greitosios pagalbos vairuotojams yra  išsaugotos darbo vietos, nes, sutrumpinus savaitinį darbo laiką, vairuotojų reikia daugiau ir už tą patį etatinį atlyginimą vairuotojai dirbs trumpiau. Tokiu Ukmergės PSPC  profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiekimu džiaugiasi visi greitosios  vairuotojai ir neatmeta galimybės kreiptis į darbo ginčų komisiją dėl apmokėjimo už perdirbtą darbo laiką.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?