Palaikome streikuojančius mokytojus

autorius Solidarumas
lipdukas jpg

Gruodžio 8 ir 10 dienomis Lietuvos švietimo profesinės sąjungos rengia streiką prieš Vyriausybės vykdomą švietimo politiką. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ sudėtyje esančios profesinės sąjungos palaiko mokytojų reikalavimus ir kviečia kitas profesines sąjungas solidarizuotis su švietimo darbuotojais

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pranešime rašo, jog, mūsų šalyje nuolat uždarinėjamos mokyklos, didinamos klasės, atleidinėjami mokytojai, niekada neužtenka lėšų vykdyti ugdymo planui, o viso to pasekmės – klestintis smurtas, augantis alkoholio ir narkotikų vartojimas, savižudybės. Valdžia nežino, kur paimti pinigų švietimui tiek, kad finansavimas būtų atkurtas į prieškrizinį lygį kaip 2009 m. pradžioje, nors šalies bendrosios pajamos jau seniai tą lygį perkopė. Nuolat verkdama, kad nėra lėšų švietimui, skriausdama savo vaikus, žlugdydama švietimą kita ranka vyriausybė seikėja milijonus abejotino reikalingumo „projektams“. Todėl Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga kviečia visus švietimo darbuotojus, kurie streikuoja, ir tuos, kurie negalėjo ar nespėjo prisijungti prie streiko, gruodžio 8 ir 10 dienomis nuo 8.00 iki 10.00 mokyklose išjungti šviesą. Taip simboliškai parodysime, kad į valstybę ateina tamsa, o už elektrą sutaupytos lėšos lai eina paremti mūsų vargšei vyriausybei. Akcijos koordinatorius – Lietuvos švietimo darbuotojų profesnės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas, tel. nr. 8 601 57747

Švietimo profesinių sąjungų reikalavimai:

1.Atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 m. sausio 1 d.:
– nuo 2016 m. sausio 1 d. –  1045 Eur
– nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. –  1093 Eur

2.Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų  etate padidinti nekontaktinių darbo valandų skaičių iki 6 valandų per savaitę, o atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, didinant tarnybinio (tarifinio) atlygio koeficientus:
– nuo 2016 m. sausio 1 d. –  10 proc.
– nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. – 5 proc.
– nuo 2017 m. sausio 1 d. – 10 proc.

3.Palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus:.
– nuo 2016 m. sausio 1 d. – 5 proc.
– nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. –  5 proc.
– nuo 2017 m. sausio 1 d. –  7 proc.

4.Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. panaikinti tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientų „žirkles“,   paliekant koeficientų dydžius, atitinkančius viršutinę ribą.

5.2016 m. valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. EUR išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą.

6.Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. sumažinti mokinių (vaikų) skaičių klasėse (grupėse):
– ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų 1,5 – 3 metų grupėse iki 10, 3 – 7 metų – iki 15 vaikų;
– bendrojo ugdymo mokyklų 1 – 4 klasėse iki 22, 5 – 12 klasėse iki 25 mokinių.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ sudėtyje esančios profesinės sąjungos palaiko mokytojų reikalavimus ir kviečia kitas profesines sąjungas solidarizuotis su švietimo darbuotojais.

Palaikymo raštai:

Transporto darbuotojų federacija

Elektrėnų savivaldybės profesinė sąjunga „Solidarumas”

UAB „Vilniaus viešasis transportas” darbuotojų profesinė sąjunga

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?