Ukmergėje svarstytas naujasis Socialinis modelis

autorius Solidarumas
IMG 1919

Nemažiau aktualiomis kalbomis nei šilumos kainos tampa ir naujo socialinio modelio  aptarimas dirbančiųjų tarpe. Nors perskaityti keliasdešimt puslapių mokslinį „veikalą“ ryžtasi tik vienetai, tačiau jį  supranta   kiekvienas savitai, nes neturint teisinio išsilavinimo teisingai vertinti ir suprasti esmę mokslininkų sukurtame modelyje nėra paprasta.

Aišku tik viena, kad priimtas šis modelis  palies ne tik kiekvieno darbuotojo darbo santykius, bet ir visų Lietuvos gyventojų gerovę. Šiuo metu žiniasklaidoje vis rašoma kiek padidės darbo vietų, kiek daug atsiras užsienio investicijų, kokias dideles nedarbo išmokas gausime ir kaip mes gražiai ir laimingai dirbsime.  O kas bus jei darbo santykiai bus tokie „liberalūs“, kad neiškentę jų“ liberališkumo“ emigruos tie, kurie dar kantriai dirba iki šiol? Kas mokės mokesčius, pensijas? Iš ko tada rinksis darbdaviai ?  Juk ne viskas,  kas sukurta mokslo įgyvendinama praktikoje.

Profesinės sąjungos “Solidarumas“ koordinacinėje taryboje buvo priimtas nutarimas kalbėtis apie naująjį socialinį modelį ne  tik su darbuotojais, bet ir seimo nariais bei darbdaviais. Būtent  toks plačiaformatis susitikimas buvo surengtas Ukmergės savivaldybės įmonėje „ Ukmergės vandenys“.

Šią įmonę galima pavadinti socialiai atsakingiausia, nes joje yra puikiai veikianti kolektyvinė darbo sutartis, darbuotojai skatinami dalyvauti mokymuose ir  profesinės sąjungos veikloje. Įmonės vadovas Rimas Arlinskas, suprasdamas darbuotojų nuogąstavimus dėl darbo kodekso  pasikeitimo, mielai sutiko su įmonėje veikiančios profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Valerijos Jarukienės pasiūlymu surengti diskusiją dėl naujojo socialinio modelio.

Kadangi šio modelio projektas jau seime buvo labai svarbu pasidalinti darbuotojų nuogąstavimais su Ukmergėje rinktais seimo nariais. Į susitikimą atvyko ir aktyviai diskusijoje dalyvavo socialdemokratai Kazys Grybauskas ir Arūnas Dūdėnas. Esminius pasikeitimus darbo santykiuose pristatė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė ir Lietuvos trišalės tarybos narė Kristina Krupavičienė.

Jai talkino atsakingoji sekretorė Jovita Pretzsch.  

Naujojo socialinio modelio straipsnius nagrinėjome iš įvairių pozicijų: darbdavio, darbuotojo, profsąjungos lyderio. Ukmergės kelių profesinės sąjungos pirmininkas Alvydas Padriezas papasakojo kaip kelininkai dirbo pagal „nenumatytos apimties“ darbo sutartį ir kokią nežinomybę ji kėlė darbuotojams:                                  

„Kad turėtume normalius darbo santykius prireikė kelių metų, dabar kai visi patenkinti aiškiais grafikais mes vėl grįšime į praeitį”, – nuogąstavo pirmininkas.

Išklausę profsąjungų atstovų, darbuotojų nuogąstavimus seimo nariai patikino, kad šis modelis nebus priimtas skubotai, tol kol visi nesusitars. Paskatino teikti pasiūlymus seimui ir sakė, kad už jį nebalsuos jei bus nenaudingas dirbančiam žmogui.

Parengė Ukmergės profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Jolanta Keburienė

 {phocagallery view=category|categoryid=319}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?