Seime vyko Socialinių reikalų ir darbo komiteto klausymai dėl naujojo socialinio modelio

autorius Solidarumas

Spalio 21 dieną Seime vyko Socialinių reikalų ir darbo komiteto klausymai, kurių metu profesinės sąjungos ir darbdavių atstovai bei vyriausybės specialistai pasisakė dėl atskirų naujojo Darbo kodekso straipsnių. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė pasidalino Lenkijos patirtimi, kurioje dideli Darbo kodekso pokyčiai daryti kelis kartus.

Nuo 2016 metų Lenkijoje įsigalios naujas įstatymas, ribosiantis terminuotų sutarčių sudarymą toje pačioje darbovietėje – bus galima sudaryti terminuotą sutartį ne daugiau kaip tris kartus iš eilės ir ne ilgesniam kaip 33 mėnesių laikotarpiui.

Nesutarti Darbo kodekso straipsniai sudaro penktadalį kodekso. Profesinės sąjungos parengė nesutartų naujojo darbo kodekso straipsnių rinkinį, su kuriuo supažindins Seimo frakcijas.

Profesinės sąjungos nesutinka su darbuotojo atleidimu, įspėjus jį prieš tris dienas, nepritaria ir išeitinių išmokų mažinimui, nenustatytos apimties darbo sutarčių įvedimui, savaitės darbo laiko ilginimui, terminuotoms darbo sutartims nuolatiniam darbui, pensinio darbo stažo ilginimui ir kitiems klausimams, dėl kurių  vieningos nuomonės Trišalėje taryboje neprieita.

„Mes dabar ieškome Seimo narių, šiandien kalbėjau ir su Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke Kristina Miškiniene, ir su Seimo vicepirmininku Algirdu Sysu, kad galbūt jie teiks profesinių sąjungų nuomonę“, – žiniasklaidai sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Socialinį modelį sudaro 7 pagrindiniai ir 27 lydintieji įstatymai.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?