UAB „Transimeksa“ ribojo darbuotojo galimybę gauti dienpinigius dėl dalyvavimo profesinės sąjungos veikloje

autorius Solidarumas
gintarasNew Picture

Rugsėjo 16 dieną LR Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus teritorinio skyriaus  darbo ginčų komisija priėmė sprendimą, kuriuo pripažino, kad UAB „Transimeksa“ pažeidė lygiateisiškumo principą, nes ribojo galimybę Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkui Gintarui Kondrackiui gauti dienpinigius dėl dalyvavimo profesinės sąjungos veikloje.

Ginataras Kondrackis UAB „Transimeksa“ vairuotoju dirbo nuo 2011 metų vasario 10 dienos, nuo 2015 metų vasario 14 dienos jis tapo vienu iš Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ steigėju ir profesinės sąjungos pirmininku. UAB „Transimeksa“ generalinis direktorius Vaidotas Vyšniauskas kovo 17 dieną pasikvietė G.Kondrackį pokalbiui sužinojęs, kad jis yra profesinės sąjungos pirmininkas. Savo kabinete generalinis direktorius jam paaiškino, kad jo bendrovėje profesinės sąjungos nebus. G.Kondrackis V.Vyšniauską patikino, kad jo bendrovėje profesinė sąjunga nėra steigiama, nes tai yra šakos lygio darbuotojų organizacija. Tačiau V.Vyšniauskas pasakė, kad „tai nesvarbu, nes pas mane profsąjungiečia nedirbs“ ir liepė susirinkus visus daiktus nešdintis lauk bei parašyti prašymą išeiti iš darbo savo noru.

G.Kondrackis tuo pat metu dėl šio incidento paskambino Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ teisininkei Ksenijai Giedraitienei.

Nuo 2015 metų kovo 28 dienos G.Kondrackis nebuvo siunčiamas į komandiruotes užsienyje, ko pasekoje jo pajamos buvo tik darbo sutartyje numatytas minimalus atlyginimas. Praktiškai visi UAB „Transimeksa“ vairuotojai yra komandiruojami į užsienio šalis, G.Kondrackis ne kartą raštu kreipėsi į darbdavį ir prašė būti siunčiamas į užsienio šalis. Tačiau darbdavys nekomandiruodavo jo į užsienio šalis ir tam pačiam darbui, kurį galėjo atlikti G.Kondrackis, ieškojo kitų vairuotojų paduodamas darbo skelbimus internete.

UAB „Transimeksa“ atstovė darbo ginčų komisijos posėdyje pateikė informaciją, jog darbo sutartyje neįtvirtintas darbdavio įpareigojimas siųsti darbuotoją į komandiruotes, neaptarta, kad dienpinigiai bus laikomi darbo užmokesčiu. Darbdavys mano, kad jis turi teisę savo nuožiūra organizuoti darbuotojų darbą, užtikrinti, kad būtų laikomasi darbo drausmės, mano, kad nėra pagrindo konstatuoti, jog darbdavys turi pareigą siųsti darbuotoją  į komandiruotes, o jo nesiunčiant pripažinti diskriminaciją.

Profesinės sąjungos teisininkai paaiškino, kad G.Kondrackis buvo diskriminuojamas nuo 2015 metų kovo 28 dienos, kai grįžo iš paskutinės komandiruotės iš užsienio, iki rugpjūčio 10 dienos kai buvo atleistas iš darbo, bei paprašė pripažinti, kad buvo pažeistas darbuotojo atžvilgiu lygios galimybės principas – nebuvo leista vykti į užsienio komandiruotes lygiomis teisėmis su kitais vairuotojais dėl dalyvavimo profsąjungos veikloje.

Darbo ginčų komisija sprendime teigia, jog tolimųjų reisų vairuotojų atlyginimas susideda iš darbo užmokesčio, numatyto darbo sutartyje ir dienpinigių. Dažniausiai dienpinigių suma yra didesnė už atlyginimą. Vairuotojų ekonominis tikslas – gauti kuo didesnį atlyginimą, tuo darbdavys (UAB „Transimeksa“) ir skatina vairuotojus įsidarbinti skelbime nurodydamas atlyginimą 1800 eurų. Nesiunčiant vairuotojo į užsienio komandiruotes, nukenčia vairuotojo ekonominis interesas gauti tenkinantį atlyginimą.

Visus vairuotojus siunčiant į užsienio komandiruotes, o G.Kondrackio nesiunčiant, darbdavys jį išskyrė neigiama prasme ir sudarė jam nevienodas darbo sąlygas su kitais vairuotojais.

Darbo ginčų komisijos sprendime nurodoma, kad UAB „Transimeksa“ nuo 2015 metų balandžio 1 d. iki 2015 metų rugpjūčio 10 d. pažeidė lygiateisiškumo principą, įtvirtintą LR DK 2 str. 1 d. 4 punkte, nes ribojo darbuotojo realią galimybę gauti dienpinigius dėl dalyvavimo profesinės sąjungos veikloje.

Pagal Vilniaus teritorinio skyriaus Darbo ginčų komisijos sprendimą parengė Vytautas Kašėta

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?