Seimo pirmininkė: naująjį socialinį modelį svarstysime Seime tik po susitarimo Trišalėje taryboje

autorius Solidarumas
IMG 1198

Rugsėjo 10 dieną Seime profesinių sąjungų lyderiai – Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinė sekretorė Bernadette Segol, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas susitiko su Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininke Loreta Graužiniene dėl naujojo socialinio modelio ir Darbo kodekso derinimo su socialiniais partneriais.

Seimo pirmininkė pasveikino profesines sąjungas nuo pat socialinio modelio svartymo pradžios aktyviai įsijungusias į diskusijas, teikiančias savo pasiūlymus ir patobulinimus. Loreta Graužinienė sutiko su Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės pastaba, jog Darbo kodekso projektas Seimui pateiktas nesuderinus su Trišale taryba.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinė sekretorė Bernadette Segol pabrėžė, kad pagrindinis jos atvykimo į Lietuvą tikslas – paremti kolegas profesinių sąjungų narius, jog naujasis Darbo kodeksas netaptų naudingas tik daliai visuomenės. „ES lygiu nėra taisyklių, numatančių darbo rinkos lankstumo įtvirtinimą“,- teigė B.Segol.

Loreta Graužinienė informavo, kad  Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateikė išvadas, jog vienas įstatymas, esantis socialinio modelio sudėtyje, galimai prieštarauja Lietuvos Konstitucijai. Ji pabrėžė, jog tikisi, kad dėl svarbiausių socialinio modelio ir darbo kodekso nuostatų bus rastas kompromisas, o dėl kitų modelio dalių bus deramasi ir ginčijamasi, kaip ir turi būti demokratinėse šalyse.

Seimo pirmininkė teigė, jog supranta profesinių sąjungų susirūpinimą, nes pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje keičiama visa teisės aktų sistema – 44 teisės aktai. Loreta Graužinienė patikino, jog jei tolesnis socialinio modelio ir Darbo kodekso svarstymas vyks Seime, tuomet pirmiausia svarstymai vyks Seimo komitetuose, kuriuose kviečiami dalyvauti, išsakyti savo nuomones, papildymus visi socialiniai partneriai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė atkreipė dėmesį, kad įteisinant terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbams, gali būti pažeisti teisėti dirbančiųjų lūkesčiai, kurie šiandien turi teisę gauti išeitines išmokas nuo 3 iki 6 mėnesių. Tokių darbuotojų SODROS duomenimis beveik 50 proc. visų dirbančiųjų.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ turi savo atstovus Trišalėje taryboje ir nuo pat socialinio modelio bei darbo kodekso svarstymo trišalėje taryboje teikia pasiūlymus ir pakeitimus šiam teisės aktui.

Trišalėje taryboje derantis dėl Darbo kodekso nuostatų, pavyko darbuotojų naudai pagerinti Vyriausybės pateiktą socialinio modelio variantą, tačiau Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ netenkina socialinių garantijų dirbantiesiems mažinimas.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?