Socialiniai darbuotojai reikalaus didinti darbo užmokesčio koeficijantą mažiausiai uždirbantiems

autorius Solidarumas
IMG 7121

2014 m. liepos 22 d. LPS “Solidarumas“ priklausantys socialiniai darbuotojai iš Vilniaus, Klaipėdos, Anykščių, Elektrėnų – diskutavo apie socialinio darbo aktualijas, pokyčius, atlyginimų politiką. Aptarė veiklos planus ateičiai.

Susitikimo dalyves pasveikino LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, Slaugos ir socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jurgita Žiukienė. Susitikime dalyvavo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovės: Eglė Radišauskienė, Vita Baliukevičienė, Almita Gecevičiūtė, Guoda Vaičekauskaitė.

Ministerijos atstovės informavo apie tai, jog nuo 2015 m. turėtų keistis socialinių paslaugų teikimo tvarka. 2014 m. vasario 14 d. LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įsakymu „Dėl perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams“ patvirtintas 2014-2020 metų veiksmų planas. Savivaldybėms yra rekomenduojama dalyvauti įgyvendinant atitinkamas priemones. Tuo tikslu, visoms savivaldybėms yra išplatinti klausimynai apie socialinių paslaugų aprėptį ir specifiką. Klausimynus iki spalio 1 d. turėtų užpildyti savivaldybėms priklausančių įstaigų, bendruomenių, socialinių partnerių, nevyriausybinių organizacijų, atstovai.

Dar viena naujiena – 2014 m. liepos 14 d. patvirtintas LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrės įsakymas „Dėl socialinės globos normų aprašo patvirtinimo“ pakeitimas.

Akivaizdu, kad senstančioje visuomenėje, žmonių, kuriems riekalinga socialinė globa tik daugės. Tad socialinių darbuotojų poreikis didės. Aktualiausia problema – socialinių darbuotojų darbo užmokestis, kuris ir taip buvo vienas iš mažiausių Lietuvoje, o 2009 m. (prasidėjus krizei) buvo sumažintas (bent 300-400 lietų) iki šiol nesugrąžintas net į prieškrizinį lygį.

Socialiniai partneriai, politikai sutaria dėl minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) didinimo, tačiau yra nemažai darbuotojų, dažniausia aukštos kvalifikacijos, dirbančių socialinį darbą, sveikatos priežiūros įstaigose, kultūros įstaigose, kurių atlyginimui MMA neturi įtakos.

Tam, kad realiai didėtų tam tikrų kvalifikuotų darbuotojų atlyginimas, būtina didinti jiems nustatytą BMA koeficijantą. Tai yra reikia keisti LR Vyriausybės 1993 m. nutarimą Nr. 511 dėl Biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų tarnybinių atlyginimų.

Kitas kelias – susitarti dėl socialinių darbuotojų šakos kolektyvinės sutarties, kuri nustatytų darbuotojų darbo užmokesčio koeficijantus.

Tačiau šis procesas dar užtruks, kadangi kai kurių įstaigų steigėjomis yra savivaldybės.

Susitikimo metu nutarta kreiptis į Finansų ministeriją, reikalaujant skirti daugiau lėšų socialinių darbuotojų atlyginimams, padidinti mažiausiai uždirbančių darbuotojų atlyginimų koeficijantus.

Taip pat nutarta svarstyti galimybę pradėti protesto akcijas.

Parengė D. Kvedaraitė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?