Darbo inspektoriai pradeda jaunimo vasaros konsultacijas

autorius Solidarumas

Artėjant vasarai vaikai ir paaugliai vis aktyviau ieškosi sezoninių darbų; tokie papildomi laikini darbuotojai aktualūs tampa ir kai kurių veiklos sričių įmonėms.

Tačiau tam, kad pirmasis darbas nepaliktų nusivylimo ar nuoskaudų, jaunajam darbuotojui reikia žinoti ir savo teises, ir savo pareigas. Todėl jau šią savaitę darbo inspektoriai Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniuose skyriuose pradeda jaunimo vasaros konsultacijas. Kiekvieną gegužės mėnesio ketvirtadienį, nuo 15 val. iki 16 val., norinčių pasitarti dėl jaunų asmenų įdarbinimo ypatumų, išsamiau sužinoti, kokios turi būtų darbo sąlygos, darbo laikas, galimi atlikti darbai ir pan., lauks inspektoriai – darbo teisės specialistai.

Informacija aktuali ir todėl, kad šios gegužės pradžia atnešė ir kai kurių teisinių naujovių: atitinkamu Vyriausybės nutarimu šiek tiek pakeisti įdarbinant jaunus asmenis taikomi specialūs reikalavimai bei apribojimai. Tarkime, galiojęs baigtinis nustatytas vaikams nuo keturiolikos iki šešiolikos leidžiamų dirbti lengvų darbų sąrašas panaikintas, kaip nebeatitinkantis esamos situacijos darbo rinkoje. Naujomis nuostatomis praplečiamos vaikams galimų dirbti lengvų darbų sritys, nesumažinant dirbančių vaikų saugai ir sveikatos apsaugai taikomų reikalavimų. Numatyta, kad vaikai nuo keturiolikos metų gali dirbti lengvus darbus kultūros, meno, sporto, reklamos, prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, paslaugų, informacijos ir ryšių, finansinėje ir draudimo, administracinėje ir aptarnavimo, namų ūkio, žemės ūkio srityse.

Atsisakyta nuostatų dėl jaunų asmenų darbo ir poilsio laiko, dubliuojančių atitinkamas Darbo kodekso, Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo nuostatas, taip pat, atsižvelgiant į galiojančią Europos socialinę chartiją, įrašytas reikalavimas vaikams suteikti ne mažiau kaip 14 poilsio dienų paeiliui per vaikų mokyklos vasaros atostogas.

Tačiau kokio amžiaus jaunasis darbuotojas bebūtų, svarbiausia, kad jis įsidėmėtų – įsidarbinimas prasideda nuo darbo sutarties pasirašymo. Būtent darbo sutartis yra garantas, kad darbdavys atsiskaitys su darbuotoju, suteiks galimybę apginti savo teises tiek dėl darbo ir poilsio laiko, tiek dėl saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, tiek dėl žalos atlyginimo nukentėjus darbe ar pašalpos susirgus.

Primename, kad jaunimas, jų tėvai ar norintys įdarbinti jaunus asmenis darbdaviai su darbo inspektoriais taip pat gali pasikonsultuoti telefonu Vilniuje 213 9772, elektroniniu paštu (info@vdi.lt) arba Facebook’e. Naudinga informacija taip pat pateikiama Valstybinės darbo inspekcijos interneto svetainės rubrikoje „ VDI – jaunimui“.

Jaunimo vasaros konsultacijos vyksta Valstybinės darbo inspekcijos skyriuose: Vilniuje – Aguonų g. 10; Kaune – Aušros g. 44; Klaipėdoje – Taikos pr. 28; Šiauliuose – Dvaro g. 50; Panevėžyje – Respublikos g. 38; Utenoje – Aušros g. 2; Alytuje – Tvirtovės g. 1 / Naujoji g. 2; Marijampolėje –Vytauto g. 17; Telšiuose – Respublikos g. 32; Tauragėje – Žemaitės g. 37.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?