Kokio Darbo kodekso reikia Lietuvai XXI amžiuje?

autorius Solidarumas

Tokia konferencija įvyko 2014 m. gegužės 5 d. Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre  Saulėtekio al. 5 Vilniuje. Projektą pristatė  jo vadovas Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas  Prof. Dr. Tomas Davulis, kuris kalbėjo apie naujo Darbo kodekso rengimo  tikslus ir eigą, apžvelgė spręstinas problemas.

Teisės fakulteto Doc. Dr. Daiva Petrylaitė kalbėjo apie kolektyvinę darbo teisę, socialinę partnerystę, kolektyvinių darbo santykių ir darbo ginčų problematiką darbo kodekse. Advokatas Doc. Dr. Justinas Usonis kėlė  darbo ir poilsio bei saugos ir sveikatos darbe reglamentavimo problemas, kitas advokatas Doc. Dr. Tomas Bagdanskis kalbėjo, kad materialinę atsakomybė turi reglamentuoti ne darbo o Civilinis kodeksas, Dr. Vida Petrylaitė kalbėjo apie darbo ir įsipareigojimų šeimai derinimą.

Projekto vykdytojai susilaukė aštrios kritikos. Europos ekonominės ir socialinės tarybos narė Gražina Gruzdienė priekaištavo kodėl projektą vykdo du verslo struktūroms dirbantys advokatai, kurie negali būti nešališki. Kandidatas Į LPSK pirmininko pareigas Dainius Paukštė kalbėjo, kad per daug skubama ir projektas atitrūkęs nuo realybės, nes Lietuvoje vyrauja šešėlinė ekonomika.

Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis prieštaravo, kad iš darbo kodekso būtų išbrauktas skyrius „Darbuotojų sauga ir sveikata“, siūlė pagrindines valstybinės darbo inspekcijos nuostatas apie darbo įstatymų vykdymo priežiūrą ir kontrolę įrašyti į Darbo kodeksą.

„Solidarumo“ vyr. teisininkas apgailestavo, kad Lietuvoje bendrojo vidaus produkto (BVP) tik trečdalis grąžinama visuomenei, o ES šalyse daugiau kaip pusė, todėl ten darbuotojai yra apsaugoti nuo streso darbe, nebijo netekti darbo, o Lietuvoje darbdaviams Darbo kodekse ir praskolintam „Sodros“ biudžetui yra užkrauta per didelė našta ir pareiga išlaikyti asmenis turinčius pareigų šeimai, dirbančius neįgaliuosius, nėsčiasias moteris ir šeimas, auginančias vaikus.

Projekto vykdytojai prašo pasiūlymus dėl darbo įstatymų siųsti iki 2014 m. liepos 1 d. elektronini u paštu dk@socmodelis.lt ,dėl užimtumo- užimtumas@socmodelis.lt , dėl socialinio draudimo- sodra@socmodelis.lt . Projekto svetainė- http://www.socmodelis.lt/ .

Vyr. teisininkas P.Grėbliauskas 8686 17391

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?