Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje aptarti gidų reikalai

autorius Solidarumas
liutik

2020 m. liepos 14 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje vyko gidus atstovaujančių ir už gidų veiklą atsakingų valstybės institucijų atstovų susitikimas, kuriame dalyvavo Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis.

Susitikimą surengė naujas Ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjas Darius Liutikas.

Ričardas Garuolis papasakojo, kad būtina atkurti Lietuvos gidų tinklalapį, kuris prieš kelerius metus, nepranešus apie tai gidams, buvo sunaikintas, nors jam sukurti valstybė buvo skyrusi milžiniškas lėšas.

Šiuo metu, kai Vyriausybė planuoja pagal Lietuvos ateities ekonomikos DNR programą skirti Lietuvos ūkiui 6.3 mlrd. eurų, būtų galima iš šių lėšų atkurti gidų tinklalapį, kuriame jie būtų suskirtyti pagal kalbas, kuriomis dirba, šalis, nurodant jų kontaktus bei įdedant gidų darbo kalendorių, kuriame gidai galėtų žymėti savo laisvas ir užimtas dienas. Šiuo metu Lietuvoje yra virš 5000 asmemų, turinčių teisę dirbti gidais, tačiau iš jų dirba apie 600-500 gidų. Viena iš to priežasčių yra ta, kad turistai ir turistinės įmonės nesuranda gidų, nes dabartiniame Lietuvos gidų sąraše, kuris yra laikomas Vartotojų teisių tarnybos svetainėje, nėra nurodyti gidų kontaktai.

Darius Liutikas pripažino, kad toks gidų tinklalapis yra reikalingas, ir pažadėjo pabandyti jį atkurti bei keisti Turizmo įstatymą, kad šį gidų tinklalapį būtų galima patalpinti Všį „Keliauk Lietuvoje“ svetainėje.

Lenkų kalba dirbantys gidai atskleidė, kad net dabar, kai turistų yra mažai, jų darbą atima nelegaliai gidų paslaugas Lietuvoje teikiantys kelionių vadovai iš Lenkijos, kurie ne tik nemoka mokesčių Lietuvoje, bet dažnai pateikia klaidingą informaciją apie mūsų šalį. Net Lietuvos didijį kunigaikštį Gediminą jie savo turistams pristato, kaip lenką, nes šis savo dukrą ištekino už Lenkijos karaliaus.

Ričardas Garuolis atskleidė, kad gidų profesinė sąjunga jau beveik dešimtmetį aktyviai dalyvauja rengiant gidų patikrinimus. Tačiau pertvarkius ir panaikinus Valstybinį turizmo departamentą tapo nelabai aišku, kuri valstybinė institucija yra atsakingą už gidų veiklos kontrolę.

Ministro patarėjas Darius Liutikas pažadėjo šį klausimą išspręsti pataisius Turizmo įstatymą ir perduoti šią pareigą savivaldybėms.

Ričardui Garuoliui suabejojo ar visos savivaldybės norės tai daryti, nes Vilniaus meras Remigijus Šimašius, jau pareiškė, kad jo valdoma savivaldybė neketina vykdyti gidų patikrinimų, nes mano, jog bet kas gali dirbti gido darbą ir pasakoti ką tik nori apie savo šalį ir miestą. Tačiau jam buvo atsakyta, kad priėmus įstatymo pataisą bus galima savivaldybę spausti, kad ši vykdytų gidų kontrolę.

Tai neįtikino Ričardo Garuolio, kuris pateikė pavyzdį, kuomet šis meras nevykdo Seimo nutarimo dėl Lukiškių aikštės paskirties.

Gidų profesinės sąjungos pirmininkas pažymėjo, kad būtina taip pakeisti įstatymus, kad asmenis už nelegalų gidų paslaugų teikimą galėtų bausti ne tik viešoji, bet ir savivaldybės policija, kaip tai yra Rygoje, bei Valstybinė darbo inspekcija, nes viešoje policijoje po visų „optimizacijų“ trūksta policininkų, o likę yra taip perkrauti darbu, kad vadovybė nenori jų siųsti dalyvauti gidų patikrinimuose.

Darius Liutikas pažadėjo pabandyti pakeisti įstatymus, kad nelegalai gidų paslaugas teikiantiems asmenims baudas galėtų paskirti ne vien policija.

Gidai taip pat skundėsi, kad dažnai jų darbą tam neturėdami teisės dirba mokytojai. 2005 m. vienas Švietimo ministras įšleido įstatymą, kuris suteikia mokytojams dirbti gido darbą, nors Turizmo įstatymas tam priešatarauja. Nuo to laiko padėtis nesikeičia, o dėl tokios mokytojų „komercijos“ nukenčia ne tik gidai, bet ir turizmo įmonės, kurios šiuo metu išgyvena dar sunkesnius laikus nei gidai.

Darius Liutikas pažadėjo pakalbėti su Švietimo ministru ir bandyti išspręsti šį klausimą, nes, jo nuomone, svarbu, kad valstybės skiriami „mokinio krepšelio“ pinigai nebūtų panaudoti „šešėliui“ didinti.

Gidai skundėsi mažomis 257 eurų išmokomis ir ragino jas susieti su praėjusių metų pajamomis, nes gidai negali dirbti dėl pandemijos ir karantino įvestų Lietuvoje ir kitose šalyse. Virtualiai posėdyje dalyvavusi Socialinių reikalų ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pasakė, kad gidai, nenorintys gauti šių išmokų, gali Užimtumo tarnyboje įsiregistruoti kaip bedarbiai ir devynis menesius gauti bedarbio pašalpą arba gavę septynių tūkstančių eurų išmoką persikvalifikuoti ir įsigyti kitą profesiją. Ji pareiškė, kad išskirti gidus iš kitų profesijų ir sudaryti kitokias išmokų mokėjimo taisykles, būtų darbuotojų diskriminavimas pagal profesiją, kurį, pasak jos, draudžia Europos Sąjungos direktyvos.

Ministro patarėjas Darius Liutikas padėkojo dalyviams už pareikštus pasiūlymus ir pažadėjo tariantis su gidų atstovais pabandyti juos įgyvendinti.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?