Naujasis ministras palinkėjo socialinio dialogo

autorius Solidarumas
as sink

2020 m. liepos 9 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius, Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos surengtame turizmo organizacijų susitikime su nauju Ekonomikos ir inovaciju ministru Rimantu Sinkevičiumi, Sveikatos apsaugos viceministre Kristina Garuoliene ir Všį „Keliauk Lietuvoje“ direktoriumi Daliumi Morkvėnu.

Ministras Rimantas Sinkevičius atskleidė, kad Vyriausybė jau ruošiasi antrai koronaviruso plitimo bangai, tačiau tikisi, kad tokių apribojimų kokie buvo kovo mėnesį neprireiks ir mokyklų bei darželių uždaryti nebereikės. Pažymėjęs socialinio dialogo svarbą ir palinkėjęs dalykiško darbo ministras greitai išėjo, o susitimo vedimą perėmė jo patarėjas turizmo klausimais Darius Liutikas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė pristatė koronaviruso pandemijos padėtį Europoje ir Europos Sąjungoje. Ji atkreipė dėmesį, kad kai kuriose šalyse jau prasidėjo antra koronaviruso plitimo banga. Ypač susirgimų padaugėjo Izraelyje, Kroatijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Danijoje ir Portugalijoje.

Jei užsikrėtusių skaičius 100 000 šalies gyventojų per 14 dienų viršija 25 atvejus, į tokią šalį išvykti draudžiama, o grįžus privaloma dvi savaites būti karantine.

Šiuo metu iš Lietuvos draudžiama išvykti į Švediją, Liuksemburgą ir Portugaliją. Prie jų beveik priartėjo Lietuvos turistų pamėgtos Bulgarija ir Rumunija, todėl Sveikatos apsaugos ministerija nerekomenduoja Lietuvos gyventojams ten vykti.

Tačiau padėtis greitai keičiasi ir norintiems keliauti būtina nuolatos sekti Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapį, kuriame skelbiami naujausi duomenys apie koronaviruso paplitimą.

Viceministrė pažymėjo, kad Rusijoje ir Baltarusijoje, sprendžiant pagal pateiktą statistiką padėtis gerėja, bet tose šalyse augantis mirčių skaičius verčia abejoti jos tikslumu, nes gaunami tik pačių šalių pateikiami duomenys.

Tačiau atvykimo iš trečiųjų šalių, tame tarpe Rusijos ir Baltarusijos klausimas yra sprendžiamas Europos Sąjungos lygiu, todėl Lietuva negali pati nuspręsti įsileisti ar neįsileisti šių šalių turistus.

Všį „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas pateikė turistų srautų atsigavimo prognozes. Numatoma, kad pirmiausiai atsigaus vietinis turizmas ir turizmas iš artimiausių šalių.

Ministro patarėjas Darius Liutikas pažymėjo, kad dėl pandemijos labiausiai nukentėjo oro transporto ir turizmo sektoriai. Lietuvos Vyriausybė skyrė lėšų, kad turizmo sektorius išgyventų pandemiją.

Dieną prieš šį susitikimą baigėsi paraiškų teikimo laikas gauti paramą nuo koronaviruso nukentėjusioms įmonėms padėti. Šiai programai buvo skirta 9 mln. eurų.

Dabar bus svarstomos paraiškos paramai gauti iš taip vadinamos Ateities ekonomikos DNR programos. Iš tam skirtų 6.3 mlrd. eurų Vyriausybė numatė turizmo sektoriui skirti 3 mln. eurų.

Dalis susitikimo dalyvių kritikavo per mažą ir neefektyvią valstybės paramą. Kilus antrai koronaviruso bangai, kuri panašu yra neišvengiama, daug turistinių įmonių kitos vasaros turistinio sezono gali nebesulaukti.

Darius Liutikas pažadėjo pratęsti susitikimus su socialiniais partneriais ir detaliau aptarti kaip geriau išspręsti turizmo sektoriui kylančius klausimus.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?