Gidų profesinė sąjunga „Solidarumas” ragina atkurti gidų tinklalapį

autorius Solidarumas
as ir tomas1

Lietuvos gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, prašydamas skirti lėšas atkurti prieš penkerius metus sunaikintą gidų tinklalapį, kuris nepasitarus su gidų ir verslo organizacijų atstovais Valstybinio turizmo departamento direktorės pavaduotojo Juozo Ragucko įsakymu buvo bei aiškių priežasčių panaikintas.

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

 

Dėl gidų tinklapio atkūrimo

 

Covid –19 viruso sukelta krizė skaudžiausiai paveikė turizmo sektorių. Todėl turizmui būtina skirti ypatingą dėmesį ir papildomas investicijas, kad ši perspektyvi ir savo potencialo iki šiol neišnaudojusi ūkio šaka kuo greičiau atsigautų ir ateityje tvariai vystytųsi, pritraukdama į Lietuvą vis daugiau turistų ir investicijų.

Lietuvos Vyriausybė Ilgalaikių investicijų ekonomikos skatinimui plane numatė skirti dideles lėšas skaitmeninimui, e.verslo modelių vystymui ir kitoms priemonėms, užtikrinančios ilgalaikį ir stabilų Lietuvos ūkio augimą šiuolaikinėmis ir greitai besikeičiančiomis aplinkybėmis.

Prašome minėtame plane numatyti lėšas atkurti Lietuvos gidų tinklalapiui, kuris veikė daugiau nei dešimtmetį, bet prieš penkerius metus, nepasitarus su gidų ir verslo organizacijų atstovais Valstybinio turizmo departamento direktorės pavaduotojo Juozo Ragucko įsakymu buvo bei aiškių priežasčių panaikintas.

Šiame tinklalapyje buvo galima lietuvių ir anglų kalbomis rasti visus Lietuvoje turinčius leidimus dirbti gidus, jų telefonų numerius, el. pašto adresus ir miestus, kuriuose jie gyvena. Gidai buvo suskirstyti pagal kalbas, kuriomis jie dirba, ir objektus, kuriuose jie veda ekskursijas.

Šis tinkalapis padėdavo turistinėms įmonėms ir turistams lengvai surasti reikiamus gidus ir užtikrinti Lietuvoje nenutrūkstamą turistinių srautų aptarnavimą.

Gidų tinklalapį panaikinimas sukūrė problemas užsakovams susirasti reikiamus gidus, sumažino gidų galimybes dirbti, padidino nelegalių gidų kiekį.

Lietuvoje gidų profesija yra reglamentuota. Teikti gido paslaugas gali tik asmenys, baigę nustatytus pusės metų gidų kursus, kuriuose mokoma Lietuvos istorijos, architektūros, geografijos, ekskursijų vedimo metodikos, bendravimo psichologijos, oratorinio meno pagrindų, vysta ekskursijas, kurias veda aukščiausios kategorijos gidai, o kursų pabaigoje laikomi Lietuvos istorijos bei ekskursijų vedimo egzaminai.

Nesurandančios gidų turistinės įmonės turi arba atsisakyti aptarnauti turistus ir prarasti pajamas, arba pažeisti Lietuvos įstatymus ir versti pravesti ekskursijas kelionių vadovams, kurie dažniausiai yra užsienio šalių piliečiai, neturintys leidimo teikti gido paslaugas Lietuvoje ir nemokantys mokesčių į Lietuvos biudžetą.

Neteisėtai gido paslaugas teikiantys užsieniečiai neturi būtinų žinių apie Lietuvos turistinius objektus, jos praeitį, dabartį, ateities planus, lyginant su teisėtais Lietuvos gidais, baigusiais privalomus gidų kursus. Dėl to nukenčia turistinių paslaugų kokybė, Lietuvos įvaizdis, investicinis Lietuvos patrauklumas,.

Gidai yra vadinami „liaudies diplomatais“, nes užsienio turistai savo įvaizdį apie Lietuvą didele dalimi susidaro iš to ką sužino iš gidų, su kuriais bendrauja. Todėl gidų vaidmuo kuriant teigiamą ir patrauklų turizmui ir investicijoms įvaizdį yra labai svarbus. Tuo tarpu, nelegalūs gidų neretai pateikia neigiamą ir tendencingą informaciją apie Lietuvą.

Šiuo metu Lietuva turi didžiulį gerai paruoštų gidų potencialą, kurio pavydėti gali daugelis šalių. Virš 4000 asmenų turi teisę vesti Lietuvoje ekskursijas. Kiekvienais metais paruošiama virš šimto naujų gidų, tačiau per metus dirba tik apie 500-600 Lietuvos gidų.

Viena iš to priežasčių yra ta, kad užsakovai nesuranda gidų.

Šią problemą būtų galima išspręsti atkūrus gidų tinklalapį, kuris galėtų būti patalpintas Všį. „Keliauk Lietuvoje“ prie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos tinklalapyje. Šiame tinklalapyje jau yra Lietuvos turistinių įmonių sąrašas, tačiau kitų turistinių paslaugų teikėjų – Lietuvos gidų sąrašo čia nėra.

Naujas gidų tinklalapis galėtų būti inovatyvesnis už ankstesnįjį. Jame galėtų atsirasti gido darbo kalendorius, kuriame jis žymėtų dienas, kuriomis yra užimtas, o gidas galėtų jame keisti informaciją, jei jo ekskursija yra atšaukiama. Tai yra labai svarbu turistinio sezono metu, kai neradus gido, turistai atsisako aplankyti Lietuvą, nors laisvų gidų tuo metu yra, bet dėl informacijos trūkumo užsakovai jų nesuranda.

Būtų galima to norintiems gidams suteikti galimybę įdėti savo nuotraukas, trumpą aprašymą apie save ir pn. Tai padėtų užsakovams geriau atsirinkti reikiamą gidą.

Detalesnius šio tinklalapio kūrimo klausimus būtų galima aptarti su gidus vienijančių organizacijų atstovais.

Gidų tinkalapio sukūrimas leistų padidinti turistų srautus į Lietuvą, nes turistinės įmonės laiku rastų reikiamus gidus, gidai turėtų daugiau darbo, valstybės biudžetas surinktų daugiau mokesčių, sumažėtų nelegalių gidų darbo, kuris kenkia Lietuvos įvaizdžiui.

Būtų užtikrintas tvaresnis turizmo sektoriaus augimas ilguoju laikotarpiu, nes gavę kokybiškas gidų paslaugas turistai perduos teigiamą Lietuvos įvaizdį į savo šalis, o tai savo ruožtu pritrauks į Lietuvą daugiau turistų ir investicijų.

Pagarbiai

Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?