Anykščių profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė stoja prieš politinę korupciją

autorius Solidarumas
Verikiene alvyda1

 

2020 m. gegužės 8 d. Anykščių rajono profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alvyda Verikienė išsiuntė Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui ir Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai laišką, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl padėties Anykščių ligoninėje ir prašoma pagalbos, užtikrinant Anykščių rajono gyventojų sveikatos apsaugą, kurią griauna neatsakingi rajono valdžios veiksmai.

 „Anykštėnams nerimą kelia padėtis Anykščių ligoninėje ir Anykščių rajono savivaldybės veiksmai. Politikų kišimasis griauna ne tik ligoninės darbą, bet ir pasitikėjimą visa sveikatos apsauga. Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija jau seniai kovoja su tokiu reiškiniu kaip mobingas. Lietuvą šiais metais sukrėtė vieno mediko savižudybė. Anykščių atveju susiduriame su aiškiu mobingu iš politikų pusės, kuris nukreiptas į vieną įstaigą – Anykščių ligoninę ir jos vadovą Audrių Vasiliauską,“- laiške rašo Alvyda Verikienė.

Pasak jos, po savivaldybės rinkimų, kai pasikeitė Anykščių savivaldybės valdžia, savivaldybė, kuri yra ligoninės steigėja, ne tik nepadėjo ligoninės vadovui, bet ir visais būdais trukdė ligoninei tinkamai dirbti.

Anykščių rajono taryba be jokių argumentų netvirtino Anykščių ligoninės veiklos plano. Galiausiai pasinaudodamas koronaviruso epidemija ir esą tuo, kad nurodytu laiku neįsteigta Karščiavimo klinika, nors Anykščių savivaldybės nurodytu laiku, nebuvo atidaryti nei viena tokia klinika Utenos apskrityje, meras Sigutis Obolevičius neteisėtai nušalino nuo pareigų direktorių Audrių Vasiliauską ir vietoj jo į tas pareigas įformino Anykščių rajono savivaldybės savo patarėją Dalį Vaiginą.

„Panašu, kad Anykščių savivaldybėje politikavimas ir politikų ambicijos yra svarbiau nei gyventojų sveikatos apsauga,“ – teigia Alvyda Verikienė.

Pasak jos, ligoninės direktoriaus Audrius Vasiliauskas padarė viską kas nuo jo priklauso, kad Karščiavimo klinika būtų įsteigta.

Skandalinga yra tai, kad savivaldybė, kuri turėjo būti labiausiai suinteresuota įsteigti Karščiavimo kliniką, neleido to padaryti, neatsakydama į Audriaus Vasiliausko prašymą sukomplektuoti jos kadrus, pasitelkiant savivaldybei pavaldaus Pirminio sveikatos priežiūros centro darbuotojus. Savivaldybė neaprūpino Karščiavimo klinikos apsaugos priemonėmis ir terpėmis.

Todėl balandžio 7 dieną atidaryti Karščiavimo klinikos, kaip buvo planuota, nepavyko dėl Anykščių rajono valdžios, o ne dėl ligoninės direktoriaus Audriaus Vasiliausko, veiksmų. Tačiau, vietoj to, kad kritiškai įvertintų savo pačios veiksmus, Anykščių rajono valdžia balandžio 9 dieną tuo pagrindu nušalino Audrių Vasiliauską nuo pareigų.

Pasak Alvydos Verikienės, įtakos tokiems neatsakingiems savivaldybės veiksmams turėjo tai, kad mero pavaduotoju tapo buvęs ilgametis ligoninės vadovas Dalis Vaiginas. Vykstant konkursui užimti Anykščių ligoninės direktoriaus pareigas Dalis Vaiginas jau pirmame atrankos ture pasirodė žymiai blogiau nei kiti kandidatai ir antrame atrankos ture nebedalyvavo. Tuo metu, kai vyko konkursas, Daliui Vaiginui jau buvo iškelta byla dėl audito metu rastų pažeidimų Anykščių ligoninėje. 

Tačiau panašu, kad po nesėkmingio bandymo tapti rajono meru, Dalius Vaiginas nusprendė grįžti į seną darbą, apeinant atrankos konkursą, kurį įveikti varžantis su kitais kandidatais jam nepavyko.

Šiuo metu Daliui Vaiginui yra 67 -eri metai ir jis priklauso rizikos grupei susirgti koronavirusu.

„Dabar, kai siaučia koronaviruso epidemija ir kiekvienas medikas yra aukso vertės, meras nori be priežasčių susijusių su darbu atleisti jauną ligoninės vadovą- gydytoją, nors Anykščių ligoninėje beveik visi gydytojai dėl garbaus amžiaus priklauso rizikos grupei. Įvykus koronaviruso užkrėtimui sveikatos apsaugos sistemos darbas Anykščių rajone būtų paralyžiuotas”, – įspėja Anykščių rajono profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alvyda Verikienė.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?