Prašoma atsiliepti darbuotojų, kurie dirbo Danijos įmonėje „Bio4/HOFOR”

autorius Solidarumas
danai alerg

Danijos profesinė sąjunga ieško darbuotojų iš Lietuvos, kurie laikotarpiu nuo 2019 m. gegužės 1 d. iki 2020 m. vasario 1 d. dirbo Danijos įmonėje „Bio4/HOFOR”. Dabar nustatyta, kad tuo metu darbuotojai dirbo kenksmingomis sveikatai darbo sąlygomis.

Šie duomenys yra užfiksuoti Darbo saugos inspekcijos (Arbejdstilsynet) 2019 gruodžio 5 d. rašte, įmonėje „HOFOR”A/S buvo nurodyta nedelsiant ištaisyti darbo saugos problemas. Toks sprendimas priimtas remiantis trimis Darbo saugos inspekcijos įmonės patikrinimais, kurie įvyko 2019 m. spalio 25 d. bei 29 d. ir lapkričio 25 d.

Nustatyta, kad buvo rastas izocianato garų nuotėkis. Darbo saugos inspekcija izocianatus apibūdina kaip alergenus, kuriuos pavojinga įkvėpti net ir nedidelėmis dozėmis, o didelės dozės gali sukelti įvairius uždegimus bei plaučiuose gali pradėti kauptis vanduo.

Žurnalas „A4″ Arbejdsmiljø pateikė vaizdinę medžiagą, kurioje užfiksuoti izocianatų lygio matavimai elektrinėje nuo 2019 m. balandžio 30 d. iki lapkričio 28. d. Nuotraukose uždokumentuoti 728 matavimai ir nustatyta, kad vidutiniškai izocianatų lygis 1,135 karto viršijo leidžiamą Darbo saugos inspekcijos nustatytą ribą. Didžiausias užfiksuotas izocianatų kiekis ore nuotėkio metu viršijo daugiau nei 100 kartų leidžiamą normą.

Pasak gydytojo ir mokslų daktaro Sorosh Taba, dirbančio darbo saugos medicinos klinikoje Herningo ligoninėje, šildymo įmonės darbuotojams gresia rimti susirgimai. 

Blogiausiu atveju tie, kurie dirbo tokiomis sąlygomis ir buvo be respiratorių, gali susirgti įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, o jei jie jau turėjo kokių sveikatos sutrikimų, tai jie gali paūmėti.

– Izocianatai yra stiprus alergenas ir gali sukelti astmą, net ir trumpalaikis jų poveikis gali sukelti sunkias alergines reakcijas, sako Sorosh Taba.

Atsakingas už saugą „išgaravo” pats

Šildymo sistemos katilai ir vamzdžiai buvo valomi kelių šimtų laipsnių karštais garais. Kai šildymo vamzdžiai ir katilai įkaisdavo, tai darbuotojai turėjo nedelsdami palikti patalpas.

Griežtame Darbo saugos inspekcijos papeikime, skirtame „BIO4″, nurodoma, kad atliekant matavimus kai kurie darbuotojai atlikdami darbus buvo be respiratorių. Taip pat pateikiama informacija, kad kai kurie darbuotojai likdavo patalpų viduje, kai jie turėdavo išeiti.

Remiantis įmonės „HOFOR” atstovų paaiškinimu Darbo saugos inspekcijai, įmonėje buvo naudojama matavimo įranga, kuri galėjo tik įvertinti, ar buvo dujų nuotėkis, bet ne kokios dujos. Jei matavimai būtų atlikti tinkamai, darbo saugos pareigūnas turėjo atlikti subjektyvų vertinimą, kokios dujos buvo išskiriamos. Subjektyvaus vertinimo metu turėjo būti užfiksuotas išmetamų dujų kiekis ir sudėtis bei nustatyta, ar tai žalinga. 

Leisti darbuotojams kvėpuoti nuodingais garais, tai pats blogiausias sprendimas iš visų, sako Sorosh Taba.

– Nesvarbu, ar ore jaučiamas kvapas ar ne, toks kontrolės būdas atskleidžia, kad reikia skambinti pavojaus varpais. Kai kurios iš labiausiai toksiškų cheminių medžiagų neturi visiškai jokio kvapo, sako Sorosh Taba.

Greičiausiai, šios įmonės darbuotojai buvo nuolat veikiami išmetamais toksiškais garais:

Kodėl izocianatai tokie pavojingi

Izocianatai priklauso cheminių medžiagų grupei, kurios randamos poliuretano produktuose. Pavyzdžiui: porolono produktuose, statybinėse ir izoliacinėse putose, hermetikuose ir dažuose. 

Mūsų buityje yra pakankamai daug daiktų, kurių sudėtyje gali būti izocianatų, bet jie yra saugūs nadojimui ir žmogui negali pakenkti, situacija pasikeičia tada, jei ši medžiaga yra šildoma aukštesnėje nei 150 laipsnių temperatūroje.

Efektas sveikatai:

  • Izocianatai yra kvėpavimo takus dirginanti medžiaga. 
  • Žmonės, kurie įkvėpė tokių garų, jaučia bendrus simptomus kaip kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir viršutinių kvėpavimo takų uždegimas.
  • Izocianatai taip pat yra viena iš labiausiai paplitusių priežasčių, dėl kurių žmonės darbe įgyja astmą. 
  • Be astmos, izocianatai gali sukelti alerginę kontaktinę egzemą.
  • Diizocianatai klasifikuojami kaip kancerogenai. 

Jei dirbai pats, ar pažįsti asmenį, kuris dirbo įmonėje „Bio4/HOFOR” Danijoje nuo 01.05.2019 iki 01.02.2020, galite pateikti savo kontaktinę informaciją „Facebook” grupėje: Workers on Bio4/HOFOR in Denmark. 

https://www.facebook.com/groups/223090542462573/

Čia darbuotojai ras informaciją apie galimybes ir teises, kurias jie turi Danijoje, jei jiems darbe teko susidurti su izocianatais.

Šaltinis: https://tema.3f.dk/lt/bjmfimmigrant/nyheder-fra-bjmf-foreign-workers/employees-at-bio4-inhaled-toxic-fumes-for-months

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?