Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” ragina steigti Lietuvos valstybinį banką

autorius Solidarumas
lietuvos valstybinis komercinis bankas

2020 m. balandžio 14 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į Lietuvos Prezidentą Gitaną Nausėdą ragindama aktyviai dalyvauti, kad Europos centrinio banko Lietuvai numatyta 3 mlrd. eurų finansinė pagalba pasiektų Lietuvos įmones, o šių lėšų pagrindu ateityje būtų įsteigtas Lietuvos valstybinis komercinis bankas.

 
Jo Ekscelencijai Lietuvos Prezidentui Gitanui Nausėdai,
 
Dėl Lietuvos valstybinio komercinio banko steigimo

Lietuvos bankas siūlo steigti specialų valstybinį fondą, kuris greitai suteiktų laikiną finansinę paramą dėl koronaviruso krizės sunkumų turinčioms ir bankų paskolų negaunančioms didelėms ir socialiai svarbioms įmonėms. Fondo steigėja ir vienintelė akcininkė galėtų būti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi įmonė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“).

Fondas investuotų iki 2020 metų pabaigos, o obligaciniu investicijų trukmė būtų nuo 1 iki 6 metų. Siūlome nefinansuoti finansinių ir draudimo paslaugų, alkoholio ir tabako prekybos, nekilnojamojo turto sandorių, ginklų pardavimo verslo, loterijų ir lažybų.

Pagrindas steigti šį fondą yra neseniai Europos centrinio banko sukurta  Speciali pandeminė pirkimo programa (angl. Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), kurios apimtis bus 750 mlrd. eurų. 

 
Dabar Lietuvoje komercinių bankų paskolos įmonėms sudaro 8,49 mlrd. eurų, todėl papildomi 3 mlrd. eurų padidintų paskolų rinką 37%. ir žymiai sumažintų monopolinę komercinių bankų įtaką.
 
Vėliau Valstybinį fondą siūlytume perorganizuoti į Valstybinį komercinį banką.
 
Lietuva gali atkartoti Vokietijos evoliuciją, kada ji po II-ojo Pasaulinio karo Maršalo plano fondą 1948 m. perorganizavo į Vokietijos valstybinį banką KfW – Kreditanstalt für Wiederaufbau („Credit Institute for Reconstruction”), kuris iki šiol veikia ir plačiai prisideda prie Vokietijos įmonių gelbėjimo nuo koronaviruso sukeltos krizės.
 
Lietuvos įmonės, gaudamos paskolas žemomis palūkanomis, galės greičiau įveikti krizės pasekmes, vystyti savo veiklą, didinti atlyginimus darbuotojams ir kurti naujas darbo vietas, o valstybės biudžetas gautų daugiau pajamų.
 
Laukiame Jūsų aktyvaus dalyvavimo, kad Europos centrinio banko Lietuvai numatyta 3 mlrd.eurų finansinė pagalba pasiektų Lietuvos įmones ir kuo greičiau būtų įgyvendintas Jūsų pasiūlymas įsteigti Lietuvos valstybinį komercinį banką.
 
Pagarbiai
Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė
 
 
 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?