Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” reikalauja užtikrinti saugias darbo sąlygas medikams „Karščiavimo klinikose”

autorius Solidarumas
krupaviciene respublika

2020 m. balandžio 3 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ir Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, reikalaudama imtis skubių veiksmų, kad būtų užtikrintas tinkamos darbo ir apsaugos nuo gripo sąlygos neseniai įsteigtose „Karščiavimo klinikose”. Jau gaunami pranešimai, kad kai kuriose iš jų medikai neturi tinkamų apsaugos nuo užsikrėtimų priemonių ir drabužių, o joms skirtos patalpos yra nepritaikytos ir neapsaugo nuo užkrėtimo nei medikų, nei pacientų.

Daugiau faktų apie skandalingą padėtį skaityti čia: 

https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1159842/vaizdai-naujosios-vilnios-karsciavimo-klinikoje-sokiruoja-gydytojai-saugosi-lipniomis-juostomis-ir-agroplevele-primenanciais-chalatais

LR Ministrui Pirmininkui gerb. Sauliui Skverneliui 2020-04-03 Nr.10-040

 

Sveikatos apsaugos ministrui gerb. Aurelijui Verygai

 

DĖL SAUGIŲ DARBO SĄLYGŲ MEDICINOS DARBUOTOJAMS, DIRBANTIEMS „KARŠČIAVIMO KLINIKOSE“

 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį pranešė apie pasiūlymą Lietuvos savivaldybėse įsteigti specialias klinikas, kuriose pagal šeimos gydytojo siuntimą būtų tiriami kvėpavimo takų infekcijos simptomus jaučiantys žmonės. 

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ gauna medikų skundus dėl to, kad medicinos įstaigų darbuotojai yra neaprūpinti tinkama apranga ir darbo priemonėmis, neužtikrinami darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimai darbe. Iš gautų skundų matome, kad ne visos savivaldybės yra pajėgios suteikti savo medicinos darbuotojams tinkamą aprangą. Todėl mūsų manymu SAM turi centralizuotai aprūpinti „karščio klinikas“ ir jose įdarbintus medikus apranga ir reikiamomis saugos priemonėmis, bei kontroliuoti, kaip vykdomas SAM nutarimas dėl priemonių taikymo.

Siekiant stabdyti COVID-19 plitimą medikų tarpe, r e i k a l a u j a m e:

1. skubiai aprūpinti medikus tinkamais drabužiais ir darbo priemonėmis, o medikų sveikata ir saugus darbas turi būti prioritetu.
Primename, kad Lietuvos Respublikos darbo kodekso 159 straipsnis (Darbuotojo atsisakymas dirbti) numato, kad darbuotojas gali nutraukti darbą, pranešdamas raštu darbdaviui atsisakymo dirbti priežastis. Už laiką, kurį darbuotojas pagrįstai atsisakė dirbti, darbuotojui mokamas vidutinis darbo užmokestis.

Pirmininkė Kristina Krupavičienė

Tel.+37068617389, %20solidarumas.lr@gmail.com„>el. paštas: solidarumas.lr%20solidarumas.lr@gmail.com„>@gmail.com

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?