Kreipimąsis dėl Lavoriškių sienos kirtimo punkto ir veterinarijos posto atidarymo

autorius Solidarumas
laukas3

2020 m. balandžio 2 d. Lietuvos veterinarijos gydytojų profesinė sąjunga ir Baltijos transporto profesinė sąjunga „ Solidarumas“ kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, ragindami sudaryti saugias darbo sąlygas Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje ir atidaryti neseniai uždarytą Lavoriškių pasienio kontrolės punktą bei jame veikusį Lavoriškių pasienio veterinarijos postą, kuriuos uždarius susidarė didelės automobilių eilės Medininkų pasienio kontrolės punkte.

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Gerb. Sauliui Skverneliui

Siekdama sulėtinti naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimą, Lietuvos Respublikos Vyriausybė paskelbė nutarimą dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo ir nuo š.m. kovo 16 d., 21 val. uždarė Lavoriškių kontrolės punktą bei jame veikusį Lavoriškių pasienio veterinarijos postą (toliau – Lavoriškių PVP). Baltarusijos pasienyje dabar veikia du tarptautiniai punktai – Raigardo ir Medininkų. Uždarius Lavoriškių PVP keletas darbuotojų išėjo kasmetinių atostogų, dalis dėl sveikatos problemų, turi nedarbingumo pažymėjimus, kiti pasienio veterinarijos gydytojai, dirbę Lavoriškių PVP, šiuo metu dirba Medininkų kontrolės punkte, esančiame Medininkų pasienio veterinarijos poste (toliau – Medininkų PVP). Susidarius labai dideliam, krovinių srautui, darbo krūvis šiame poste ženkliai padidėjo. Per pastarąsias 2 karantino savaites įformintos 1086 procedūros, kurioms buvo privaloma veterinarinė kontrolė pasienio poste.

Lavoriškių, Medininkų, Šalčininkų pasienio veterinarijos postai yra ne tik Lietuvos, bet ir išorinės Europos Sąjungos sienos kirtimo punktai, tad dokumentai tikrinami pagal Šengeno reikalavimus. Pasienyje su trečiosiomis šalimis kontrabandos, nesaugių ir pan. prekių gabenimo grėsmė yra didelė. Taip pat čia turi būti apskaičiuoti privalomi sumokėti mokesčiai, todėl nėra supaprastintų privalomų patikros procedūrų Atkreipiamas dėmesys, kad ne karantino laikotarpiu Lavoriškių PVP siuntų, kurioms buvo privaloma veterinarinė kontrolė per 2 savaites būdavo įforminama apie 500, Medininkų PVP – 300, o Šalčininkų – 200 siuntų.
Jau keletą metų yra fiksuojamas didelis pasienio veterinarijos gydytojų trūkumas, kadangi šiame darbe privaloma turėti ne tik tinkamą profesinę kvalifikaciją, bet ir besąlygišką kompetenciją.
Paskelbus karantiną Lietuvoje yra apribotas žmonių judėjimas, primygtinai raginama vengti susibūrimų, laikytis saugaus atstumo – ne mažesnio kaip du metrai. Rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu ir kuo labiau apsaugoti žmones nuo galimos rizikos užsikrėsti koronavirusu (COVID-19).

Deja, uždarius Lavoriškių pasienio kontrolės punktą, Medininkų pasienio kontrolės punkte susidaro didelės krovininių transporto priemonių eilės. Tolimųjų reisų vairuotojai keletą parų prastovėję eilėse į pasienio veterinarijos postą ateina ne tik pikti, bet ir čiaudėdami ar kosėdami. Gal jie tik peršalę, tačiau šiuo metu kiekvienas gali buti užsikrėtęs sparčiai plintančiu virusu ir jį platinti patys to nežinodami. Nors rekomenduojama į patalpas užeiti tik po vieną, šios rekomendacijos nėra paisoma. Nakties metu lauke pakankamai šalta, todėl žmonių koncentracija uždarose patalpose būna labai didelė. Primename, kad ir tolimųjų reisų vairuotojai ir pasienyje dirbantys specialistai turi šeimas, mažus vaikus, senus tėvus, su silpnesniu imunitetu, kuriems užsikrėtimas koronavirusu (COVID-19) gali tapti gyvybės ir mirties klausimu.

Išdėsčius esamus faktus, prašome Lietuvos Respublikos Vyriausybės atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją ir kuo greičiau inicijuoti sprendimus dėl Lavoriškių sienos kirtimo punkto, ir jame esančio Lavoriškių pasienio veterinarijos posto, atidarymo. Tai padės atskirti tam tikrus, susidarančius transporto priemonių srautus, sumažins žmonių koncentraciją vienoje nedidelėje teritorijoje (vairuotojų, pareigūnų, valstybės tarnautojų ir kitų darbuotojų). Tik padidinus krovininių transporto priemonių pralaidumą per kelis pasienio kontrolės postus, pavyks suvaldyti kylančias grėsmes, susijusias su naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimu ir apsaugoti visus darbuotojus nuo naujų užsikrėtimo ir susirgimo atvejų.

Lietuvos veterinarijos gydytojų profesinė sąjunga ir Baltijos transporto profesinė sąjunga „ Solidarumas“

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?