Profesinių sąjungų atsinaujinimas: derybos dėl platformų darbuotojų

autorius Solidarumas
21 05 19 SE CNV Gruppenfoto

2020 m. kovo 5–6 d. Utrechte, Nyderlandai, vyko seminaras „Profesinių sąjungų atsinaujinimas: derybos dėl platformų darbuotojų“. Seminaro organizatoriai: Nyderlandų krikščionių nacionalinė profesinių sąjungų federacija (CNV), bendradarbiaudama su Europos profesinių sąjungų institutu (ETUI) ir Europos darbuotojų klausimams centru (EZA), remiant Europos Sąjungai. Seminare dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ ir AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ narys Pavel Jančis.

88331276 187817989180592 6907706703723102208 n

Per pastaruosius metus Europoje daug dėmesio skiriama „platformos darbo“ atsiradimui arba vadinamąjai „užimtumo ekonomikai“. Šis naujo tipo darbas, pagrįstas skaitmeniniu darbo organizavimu (dažnai tai yra programa) iš esmės keičia darbo santykius. Dažnai žmonės dirba tokiose platformose, kaip savarankiškai dirbantys darbuotojai.

Darbuotojų organizacijoms – profesinėms sąjungoms atsiranda nauja užduotis – tai šios naujos darbo rūšys. Aktyviai analizuojama kokiu pagrindu atsiranda tokie  darbo santykiai, tokio tipo darbuotojus siekiama organizuoti į profesinbes sąjungas. Profesinių sąjungų tikslas yra pasidalyti patirtimi, geriausios praktikos pavyzdžiais ir Europos darbuotojų organizacijų patirtimi, įgyta mokantis organizuoti ir derėtis dėl platformos darbuotojų. Dabar svarbus laikas išsamiai aptarti šią problemą, nes Europos Komisija siūlys naujus įstatymus dėl platformos darbuotojų darbo sąlygų gerinimo.

Agnieszka Piasna, Europos profesinių sąjungų instituto Ekonominės, užimtumo ir socialinės politikos skyriaus vyresnioji specialistė kalbėjo apie platformos darbo fenomeną Europoje. Savarankiškai dirbančių asmenų skaičius Europos Sąjungoje dramatiškai didėja. 94 procentai platformos darbuotojų nėra profesinių sąjungų nariai. 30 procentų darbuotojų, dirbančių platformoje, visiškai nieko nežino apie profesines sąjungas. Seminare pranešimus skaitė, ekspertai iš  Nyderlandų, Belgijos, Švedijos, Vengrijos, apie savarankiškai dirbančius darbuotojus įvariuose sektoriuose: turizmo, paslaugos namų ūkiams, apgyvendinimo paslaugos, bei kelių transporto sektoriuje, jų organizavimą į profesines sąjungas. Seminare analizuotas platformos darbas: kas yra darbdavys, kas yra darbuotojas, ir koks yra konstitucinės teisės vaidmuo derantis dėl savarankiškai dirbančių asmenų.

Pusantros dienos seminaro metu dalyvaiai keitėsi patirtimi ir sėkmės istorijomis apie tai, kaip organizuoti ir derėtis, dėl platformos darbuotojų, skirtinguose nacionaliniuose kontekstuose. Taip pat dalyviai buvo supažindinti su tyrimų rezultatais ekspertų nuomonėmis, kaip išspręsti šią problemą Europos, nacionaliniu ir darbo vietose lygiais. 

Seminaras vyko anglų, vokiečių, prancūzų ir olandų kalbomis.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?