Verslui bus suteikiamos subsidijos darbo užmokesčiui

autorius Solidarumas
e3c2f6e19981bcff36a95d19006e920032256e88
Seimo ypatingos skubos tvarka priimti Užimtumo įstatymo pakeitimai (projektas Nr. XIIIP-4628(2) ekstremalios situacijos ar karantino metu užtikrins pagalbą darbdaviams paskelbus prastovą darbuotojams. Už naujas nuostatas vieningai balsavo 101 Seimo narys.

Siekiant užtikrinti, kad nebūtų panaikintos darbo vietos ir atleisti darbuotojai, kuriems paskelbta prastova, paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną įstatyme nutarta įtvirtinti, kad darbdaviams, prastovos metu išlaikantiems darbo vietas užimtiems asmenims, bus mokama subsidija darbo žmokesčiui nuo jiems priskaičiuoto darbo užmokesčio.

 Subsidijos darbo užmokesčiui dydis bus apskaičiuojamas procentais nuo užimto asmens priskaičiuoto darbo užmokesčio. Dydį sudarys 60 proc. apskaičiuotų lėšų arba 90 proc. apskaičiuotų lėšų Vyriausybei nutarimu nustačius apribojimus ūkinės veiklos sektoriuose, bet ne daugiau kaip Vyriausybės patvirtinta minimalioji mėnesinė alga. Jeigu užimtam asmeniui prastova bus paskelbta ne visą mėnesio darbo laiką, subsidijos darbo užmokesčiui dydis apskaičiuojamas proporcingai darbdavio paskelbtam užimto asmens prastovos laikui.

 

Ekstremaliosios situacijos ar karantino metu subsidija darbo užmokesčiui bus mokama iki 3 mėnesių. Darbdaviai, kuriems bus mokama subsidija darbo užmokesčiui, darbo vietas užimtiesiems turės išlaikyti ne trumpiau kaip 3 mėnesius nuo subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo pabaigos. Siekiant, kad profesiniame mokyme dalyvaujantys bedarbiai neprarastų mokymosi stipendijos dėl ekstremaliosios situacijos ar karantino sustabdžius bedarbio profesinio mokymo teikėjo veiklą, Užimtumo įstatymo pataisomis nutarta tęsti jos mokėjimą Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino metu. Bedarbiui bus mokama 0,39 MMA dydžio mokymo stipendija.

 

Seimas taip pat nusprendė esant dabartinei neeilinei situacijai šalies ūkyje sudaryti galimybę gauti išmokas ir savarankiškai dirbantiems asmenims iš Garantinio fondo, jei šie asmenys iki kreipimosi dėl išmokos į Užimtumo tarnybą dienos faktiškai bus vykdę veiklą ir sumokėję visas privalomas mokėti socialinio draudimo įmokas už ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per 12 mėnesių iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino paskelbimo dienos ir nedirbs pagal darbo sutartį arba darbo santykiams prilygintų teisnių santykių pagrindu.
 

Daugiau informacijos galima rasti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto
svetainėje: https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/priimti-visi-pasiulymai-kokia-parama-gaus-
darbuotojai-darbdaviai-ir-priziurintys-artimuosius. 
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?