PROFESINIŲ SĄJUNGŲ ATSINAUJINIMAS BALTIJOS REGIONE

autorius Solidarumas
583 97f2f8d9bf6cc03ed3684cd7bbecbb67

2020 m. vasario 18-20d. Briuselyje, Belgija, vyko Europos profesinių sąjungų instituto organizuotas seminaras Baltijos jūros regiono profesinių sąjungų atstovams. Seminare dalyvavo Socialinio draudimo profesinės sąjungos pirmininkas Vincas Kunca, jo pavaduotoja Vaida Pakalniškytė ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės profesės sąjungos narė Lauryna Sereikytė.

Profesinės sąjungos atsinaujinimui būtina keisti mąstymą, „išeiti iš komforto zonos ribų“, lyderis ir nariai turi būti aktyvūs, būtina efektyvi komunikacija. Naudos turi būti iškovojamos tik nariams (Laura Weber, Slovėnijos sėkmės pavyzdys). Profesinės sąjungos nariai turi būti vieningi ir savanoriškai skirti laisvo laiko profsąjungos veiklai. Prosąjunga yra visi jos nariai. Atsinaujinimui būtina didinti savivertę, pozityvų požiūrį į profsąjungos veiklą. Mąstymo pasikeitimui: „turi būti noras keistis, augti. Žinoti ko nori pasiekti. Turi būti sakoma, kad „aš atsakingas už profsąjungą, o ne profsąjunga už mane“ (Harri Taliga).
KUO DAUGIAU AKTYVIŲ NARIŲ PROFESINĖJE SĄJUNGOJE, TUO STIPRESNĖS DERYBINĖS GALIOS SU DARBDAVIU !!! (Slovėnijos sėkmės pavyzdys). Didžiausias profsąjungos efektyvumas, kai yra pasiekiami profsąjungos tikslai darbovietėje. Derybų sėkmės rezultatai turi būti aiškiai matomi ir viešinami (IT priemonėmis).
Būtinas ir svarbus profsąjungos narių aktyvumas, kompetencija, vieningumas, solidarumas !
Profesinės sąjungos stigmos nuo Tarybų Sąjungos laikų mažinimas naujų narių švietimu. Profesinių sąjungų atsinaujinimui reikalingos ekspertų konsultacijos, narių mokymai, etatiniai darbuotojai, bei narių naujos įdėjos, pasiūlymai. Turi būti aiškūs tikslai, nuoseklus tikslų siekimas orientuotas į narių lūkesčių patenkinimą.
STOP baimei !
STOP darbdavio spaudimui!
STOP propagandai siekiant sužlugdyti profesinės sąjungos reputaciją ir kt. destruktyviai veiklai!
STOP tylai ir pasyvumui, laukimui „kol kitas padarys“, žemai savivertei!
STOP susiskaldymui!
Mąstymo keitimasis, laikinai gali būti skausmingas procesas, bet yra būtinas siekiant atsinaujinimo ir sėkmingų derybų rezultatų!

Parengė Lauryna Sereikytė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?