Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė dar kartą paragino Teisingumo ministrą tirti mobingo apraiškas jam pavaldžioje įstaigoje

autorius Solidarumas
teisingumo ministerija

2020 m. vasario 27 d. Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į Teisingumo ministrą Elviną Jankevičių ragindama imtis ryžtingų veiksmų, kad šis priverstų jam pavaldžios Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovą Ramūną Šilobritą vykdyti savo pareigas, atliekant tyrimą dėl mobingo apraiškų Laisvės atėmimo vietų ligoninės Panevėžio pataisos namų padalinyje. Nors pagal įstatymus Ramūnas Šilobritas per mėnesį turėjo atlikti tyrimą ir pateikti atsakymą psichologinį smurtą patyrusioms slaugytojoms, kurios dar 2019 m. gruodžio 10 d. ir 16 d. kreipėsi į jį dėl netinkamo gydytojos elgesio, Ramūnas Šilobritas iki šiol to nepadarė ir su profesinių sąjungų atstovais nebedradarbiavo, nors šis atvejis sulaukė plataus Lietuvos žiniasklaidos dėmesio.

Lietuvos Respublikos Teisingumo ministrui Elvinui Jankevičiui

 

Dėl tarnybinio patikrinimo Panevėžio pataisos namuose

 

2020 m. sausio 20 d. raštu kreipėmės į Jus, prašydami imtis ryžtingų veiksmų sustabdant mobingo apraiškas Laisvės atėmimo vietų ligoninės (LAVL) Panevėžio pataisos namų padalinyje ir įvertinti ten dirbančios gydytojos Rimos Šakienės ir kitų atsakingų LAVL ir Kalėjimo departamento pareigūnų veiksmus.

Deja, iki šiol praėjus daugiau nei mėnesiui t. y. jau praleidus nustatytus atsakymams pateikti terminus negavome šio tarnybinio patikrinimo išvadų, nors viceministras Ernestas Jurkonis savo 2020 m. sausio 20 d. atsakyme rašė, kad buvo duotas žodinis nurodymas „nedelsiant spręsti iškilusias problemas“ ir apie priimtus sprendimus ir tarnybinio tyrimo rezultatus pranešti pareiškėjui t. y. Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“.

Mūsų profesinė sąjunga ir pareiškėjos – Panevėžio pataisos namų sveikatos priežiūros darbuotojos Rima Skipskienė, Gitana Petrauskienė, Lidija Butėnienė, Jolanta Gasparaitienė iki šiol, pažeidus visus atsakymams nustatytus terminus, negavo jokio atsakymo ir tarnybinio tyrimo išvadų dėl mobingo apraiškų, apie kurias raštu dar 2019 m. gruodžio 10 d. ir gruodžio 16 d. buvo pranešta Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriui Ramūnui Šilobritui ir Kalėjimo departamento Sveikatos skyriaus vedėjai Birutei Semėnaitei.

Stebina tai, kad nors yra sprendžiamos problemos, susijusios su profesinių sąjungų nariais, iki šiol atsakingi už tyrimą pareigūnai nebendradarbiauja su profesine sąjunga, tokiu pažeisdami Lietuvos Respublikos Profesinių sąjungų įstatymą.

Prašome imtis priemonių, kad Jums pavaldžios įstaigos tarnautojai laikytųsi Lietuvos Respublikos įstatymų, įtrauktų profesinės sąjungos atstovus į šį didelio visuomenės dėmesio sulaukusį tarnybinį tyrimą ir laiku, Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytais terminais pateiktų atsakymus.

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?