Numatomų pertverkų strategija Lietuvos vandentvarkos įmonėse

autorius Solidarumas
78944549 2539185252802596 6100212170144874496 n

2019 m. lapkričio mėn. 29d. Lietuvos profesinė sąjunga ,,Solidarumas” ir Lietuvos Respublikos Seimo narė Virginija Vingrienė surengė konferenciją ,,Numatomų pertverkų strategija Lietuvos vandentvarkos įmonėse”. Konferencija šia tema buvo rengiama dėl to, kad   vandens tiekimo įmonių problemos ir numatomos pertvarkos šiame sektoriuje yra labai svarbios. Lietuvos profesinei sąjungai ,,Solidarumas” taip pat labai svarbu, kad šiame sektoriuje dirbantys darbuotojai neprarastų darbo, kad vanduo nepabrangtų ir būtų prieinamas visiems.  

Konderencijos dalyvius pasveikino Seimo narė Virginija Vingrienė, kurie pasidžiaugė, kad nuolat bendradarbiauja su profesinėmis sąjungomis ir ši tema yra labai svarbi, nes vanens trūkūmo mes neturime, nors klimato kaita palietė Lietuvą stipriausiai, tą parodė praėjusi vasara, teigė Seimo narė. ,,Šiandien susirinkome tam, kad aptarti vandens ūkio pertvarkos klausimus, kaip tai bus siejama su darbuotojų ateitimi. Kaip išspręsti šį klausimą, kad jis būtų naudingas ir vartotojams ir kad nenukentėtų patys įmonės darbuotojai”- sakė Virginija Vingrienė.   

Konferencijoe dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos kmiteto pirmininkas Juozas Imbrasas, Seimo narys Juozas Varžgalys, Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentas Bronius Miežutavičius, bei šios asociacijos direktorius Vaidotas Ramonas, Lietuvos vandentvarkos įmonių darbuotojų profesinės sąjungos ,,Solidarumas” atstovai, Kaišiadorių, Ignalinos, Palangos, Anykščių, Biržų, Ukmergės, Raseinių, Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus, Pasvalio vandens įmonių atstovai, bei Pasvalio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos aplinkos taršos prevencijos grupės vyresnioji patarėja Agnė Kniežaitė – Gofmanė, kuruojanti vandentvarkos klausimus ministerijoje pristatė pasiūlymus šioje srityje. Šiuo metu Aplinkos ministerija vykdo užsakomąjį darbą – geriamo vanens įmonių ir nuotekų tvarkymo įmonių stambinimo srityje, yra samdomi konsultantai, kurie jau baigia atlikti užduotį. Pasiūlymai jau pristatyti priežiūros komitetui, kuriame yra savivaldybių ir įmonių atstovai ir šiuo metu važiuojama po regionų plėtros tarybas, kur pristatoma tolesnė vizija, bus aplankyti visi regionai.

Konferencijoje pristatyta esama situacija, pertvarkos tikslai, pasiūlymai ir tolimesni veiksmai. Vyriausybės programoje numatyta tokia priemonė, kaip geriamo vandens tiekimo nuotekų tvarkymo sektoriaus pertvarka, kaip pertvarka siekiant mažinti kainų netolygumą ir socialinę nelygybę. Šiuo metu esanti situacija vandentvarkoje nėra tenkinanti, nes yra nuotekų direktyvos pažeidimai, nepasiekti nacionaliniai tikslai – 95 proc. gyventojų turėtų gauti paslaugas, yra ir kitų problemų. Konferencijos dalyviai pasisakė jiems rūpimais klausimais.

„Vyriausybė turi dėti visas pastangas, kad Europos Struktūrinių fondų parama vandentvarkai nemažėtų, kad būtų baigtas ūkio atnaujinimas, įmonių pertvarka turi būti išdiskutuota su savivaldybėmis, mes nenorime, kad vanduo Lietuvoje būtų privatizuotas, tai yra vieša gėrybė prieinama visiems” – teigė baigiamojoje kalboje Lieyuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Konferencijos vaizdo įrašas: https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=35826&p_k=1&p1=2019-11-29&p5=2&page=2#lg=1&slide=0

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?