Gidų ir kelionės vadovų profesinė sąjunga „Solidarumas” toliau gaudo pažeidėjus

autorius Solidarumas
nelegalus gidas

2019 m. rugsėjo 25 d. Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai kartu su Valstybine darbo inspekcija ir policija tikrino gidų darbą Lietuvos sostinėje.

Tikrinimo metu sulaikytas vienas Lietuvos gidas, dirbęs su turistų- piligrimų grupe iš Lenkijos, kuris neturėjo dirbant būtino verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymėjimo. Savo sprendimą dirbti nemokant mokesčių jis aiškino tuo, kad turi tik kelias ekskursijas per metus. Pagal Lietuvos administracinės teisės kodekso 150 straipsnį už komercinės ir ūkinės tvarkos pažeidimą nubaustas 195 eurų bauda. Metų bėgyje padarius pakartotiną pažeidimą jo lauks bauda nuo 1100 eurų iki 1950 eurų. Žiūrėti čia.

Paprašytas pakomentuoti šio patikrinimo rezultatus Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis atsakė: „Pagrindinis gidų patikrinimų, kuriuos inicijuoja gidų profesinė sąjunga, tikslas yra užkirsti kelią nelegalių gidų darbui. Nelegaliai gidų paslaugas teikiantys asmenys atima darbą iš legalių gidų, kurie moka valstybei mokesčius, skleidžia neteisingą informaciją apie mūsų šalį ir „numuša“ gidų darbo įkainius.

Dauguma nelegalių gidų yra užsieniečiai. Daugiausiai jų yra iš Lenkijos ir Kinijos, bet pasitaiko iš visų šalių. Gauname pranešimus, kad pastaruoju metu padaugėjo nelegalių gidų iš Rusijos, kurie neturi teisės dirbti Lietuvoje.

Džiugu, kad vedant ekskursiją buvo patikrinta Lietuvos gidė, dirbusi su Kinijos turistinių įmonių atstovais.Tikiuosi, kad jie suprato, jog ateinančiais metais siunčiant grupes į Lietuvą reikia samdyti vietinius gidus.

Deja, ne visi Lietuvos gidai dirba, mokėdami mokesčius t. y. su verslo liudijimu ar individualios veiklos pažymėjimu, todėl tie gidai, kurie moka mokesčius, skundžiasi, kad šie „numuša“ gidų darbo įkainius, nes nemokėdami mokesčių sutinka dirbti už mažesnį atlyginimą. Tikiuosi, kad po šiandienos patikrinimų tokių gidų sumažės.

Belieka pasidžiaugti, kad šiandien patikrinus beveik dvidešimt turistinių grupių nebuvo aptiktas nei vienas asmuo, kuris neturėjo leidimo teikti gido paslaugas. Tai rodo, kad gidų patikrinimai duoda naudą. Džiugu, kad vis daugiau gidų, dirbdami su turistais, matomoje vietoje prisisega Lietuvos gidų pažymėjimus taip palengvindami tikrintojų darbą“.

Gidų patikrinimai tęsis ir toliau.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?