Trijų Baltijos šalių profesinių sąjungų susitikimas Palangoje

autorius Solidarumas
baltijos pal bendra

2019 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, pavaduotoja Jovita Pretzsch, Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininkas Edvardas Šalkauskas, Žemaitijos baldinininkų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Rimas Lukauskis dalyvavo Latvijos, Estijos ir Lietuvos profesinių sąjungų kartu su Fridricho Eberto fondu Palangoje surengtame susitikime. Tokie susitikimai vyksta kas metai. Šis susitikimas sutapo su gražia 30 -ies metų „Baltijos kelio“ sukaktimi.

Profesinių sąjungų atstovas Tarptautinės darbo organizacijoje (TDO) Sergejus Glovackas, atsakingas už Europos ir Centrinės Azijos šalis pristatė šios pačios autoretingiausios pasaulyje darbo santykius vertinančios ir reguliuojančios tarptautinės organizacijos darbą. Jis smulkiai nupasakojo apie paskutinės TDO priimtos konvencijos prieš smurtą darbe reikšmę ir dėl jos kilusias diskusijas. Sergejus Glovackas pažymėjo, kad ši kaip ir TDO konvenciją prieš prievartinį darbą Nr. 29 ( skaityti čia) ir Minimalių socialinės apsaugos standartų konvencija Nr. 102 (skaityti čia) yra iki šiol Lietuvos nepriimtos, nors galėtų pagerinti darbuotojų sąlygas.

Didžiausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos profesinių sąjungų pirmininkai dalinosi informacija apie socialinę ir ekonominę savo šalių padėtį, atlyginimų kitimo priežastis, profesinių sąjungų patirtimi, ginant darbuotojų teises bei kylančius iššūkius.

Vienas iš didžiausių dabarties iššūkių yra mažai ribojamas ir nekontroliuojamas Trečiųjų šalių darbuotojų darbas, sukeliantis socialinį dempingą, kai užsieniečiai yra begėdiškai išnaudojami ir apgaudinėjami, o darbdaviai jais keičia blogesnėmis sąlygomis ir už mažesnį atlyginimą dirbti nesutinkančius vietinius darbuotojus.

Didelį Latvijos ir Lietuvos profesinių sąjungų vadovų susidomėjimą sukėlė Estijoje galiojantis kolektyvinių ginčų įstatymas, leidžiantis spręsti nesutarimus, atsirandančius dėl darbdavio nenoro vykdyti kolektyvinę sutartį. Kilus nesutarimams tarp profesinės sąjungos ir darbdavio šį ginčą imasi padėti spręsti valstybės paskirtas specialus kolektyvinių ginčų taikintojas. Nepavykus per nustatyta laikotarpį susitarti profesinės sąjungos įgyja teisę streikuoti.

Nuspręsta kitą trijų Baltijos šalių profesinių sąjungų susitikimą kitais metais surengti Estijoje.

baltijos pal be matuiz

baltija pal kru ir rug

baltijos pal natuiz

baltija pal jov

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?